Am­bas­sa­deurs van Duits­land en Ne­der­land on­der­zoe­ken kan­sen en uit­da­ging in het hart van de grens­re­gio

25 jun 2023, 9:05 Nieuws
brightlands chemelot campus
SGN

Tijdens een driedaags werkbezoek hebben Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, Ronald van Roeden, de Nederlandse ambassadeur in Duitsland en Peter Schuurman, Consul-Generaal van Nederland in Düsseldorf de grensregio van Duitsland en Nederland beter leren kennen.

De ambassadeurs onderstrepen daarmee het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor beide landen.

Tijdens het bezoek is onder andere gesproken over mobiliteit, water(veiligheid), onderwijs, regionale economie, arbeidsmigranten en cultuur. De ambassadeurs hebben tevens gesproken met de drie Euregio’s in Zuidoost-Nederland: de Euregio Rijn-Waal, Euregio Rijn-Maas-noord en de Euregio Maas-Rijn. Bij het bezoek heeft de delegatie daarnaast is gesproken met de Commissarissen van de Koning in Gelderland (John Berends) en Limburg (Emile Roemer).

Water en cultuur

De ‘tour’ begon met een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal, waar tijdens een rondvaart over de Rijn in Emmerich water gerelateerde initiatieven aan bod kwamen. Bijvoorbeeld ‘De Rijn Verbindt’, een Interregproject ter verbetering van de water- en oeverkwaliteit. Water stopt niet aan grenzen en in het hart van de grensregio hebben we elkaar hard nodig om klimaatveranderingen het hoofd te bieden. In de avond werd met Duitse en Nederlandse gasten gesproken over regionale economie, arbeidsmigranten, thuiswerk-regeling grenspendelaars en buurtaal en -cultuur, zoals de Literaire Zomer. Dit is een groot Duits-Nederlands literatuurfestival, dat dit jaar van Euregiorkultur e.V. te Mönchengladbach wordt georganiseerd.

Agrofood en waterstof

De volgende ochtend stond het innovatieve waterstofbedrijf Wystrach in Weeze op het programma en daarna werd doorgereisd naar Limburg, waar de Brightlands Campus Greenport Venlo werd bezocht. Tijdens dit bezoek was er een rondleiding over de campus waarbij concrete ontwikkelingen op het gebied van agrofood werden bekeken. Ook werd gesproken over kansen en uitdagingen in het onderwijs, met Fontys Hogeschool en Universiteit Maastricht

Ecologie, groene chemie en materialen

De ambassadeurs reisden verder naar de Rode Beek, in het meest westelijke puntje van Duitsland. De focus lag hierbij op de herinrichting van de beek, internationaal waterbeheer en ecologie. In Sittard-Geleen werd de delegatie vervolgens op de Brightlands Chemelot Campus ontvangen. Daar werd bewijs geleverd voor de duurzame kracht van grenzeloos denken en doen bij een bezoek aan Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, RWTH Aachen University en Fraunhofer IME. AMIBM ontwerpt, creëert en vertaalt ‘groene’ moleculen, processen en materialen naar praktische toepassingen. In de avond stonden gesprekken over grensoverschrijdende mobiliteit, veiligheid en energie op het programma.

Economie en interactie

De laatste dag van het bezoek werd gestart in Heerlen met een bezoek aan Parkstad Limburg en het New Regional Bauhaus dat de samenwerking en de interactie tussen de verschillende kennisinstellingen en bedrijven in deze grenzeloze regio bevordert. Aansluitend bezocht de delegatie het Duits-Nederlandse bedrijvenpark Avantis, waar de deelnemers kennis nemen van DocMorris, een Nederlands bedrijf dat met name aan de Duitse markt levert. Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan het Gouvernement aan de Maas waar het Verdrag van Maastricht (1992) werd bezichtigd. Ook werd gesproken met een vertegenwoordiging van de Euregio Maas-Rijn, die de ambassadeurs vertelde over hun werk op het gebied van cultuur, de grensoverschrijdende arbeidsmarkt en de Euregionale impact van de overstromingscrisis van 2021, waardoor ze meer inzicht kregen in deze meest zuidelijke Euregio.

De reis werd afgesloten met een bezoek aan de Einstein Telescope-proefopstelling ‘ET Pathfinder’ en het euregionale projectteam van dit baanbrekende wetenschapsproject, waarin Nederland, Duitsland en België nauw samenwerken.