Munstergelener Kyle Adams bouwde een app waarmee men snel kan checken of een product glutenvrij is. Dat is een uitkomst voor o.a. coeliakiepatiënten, mensen die een ongeneeslijke overgevoeligheid hebben voor gluten.
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, haver, gerst en rogge. Mensen die overgevoelig zijn voor gluten krijgen door het nuttigen van glutenhoudend voedsel of drinken last van buikpijn, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel en diarree. De gluten tasten de darmvlokken aan en wanneer er niet volgens een glutenvrij dieet wordt geleefd kan er naast alle genoemde ongemakken op langere termijn darmkanker ontstaan.
Omdat zeer veel levensmiddelen gluten of sporen van gluten bevatten dienen mensen met een glutenvrij dieet zich er altijd van te vergewissen of een product glutenvrij is. Dat komt erop neer dat artikelbeschrijvingen bij elke aankoop moeten worden gecheckt.
Dat lijkt overdreven, maar artikelsamenstellingen kunnen zomaar ongemerkt zijn veranderd en geheel onverwacht toch glutenhoudende elementen bevatten. Zo kreeg een coeliakiepatiënte van de ene op de andere dag weer klachten, terwijl er in de samenstelling van het boodschappenpakket niets was veranderd: dezelfde artikelen en merken als altijd. Nalezing van alle productbeschrijvingen wees uit dat het gebruikte merk ketjap nu ineens tarwezetmeel bevatte, terwijl dat voordien maiszetmeel was.
Handige app
Om eenvoudig te kunnen bepalen of een artikel in de winkel inderdaad glutenvrij is kan nu de app GlutenVrij van Kyle Adams worden gebruikt. De app kan voor €1,79 worden gedownload bij de Apple AppStore. Het handige, kleine programmaatje dat met een iPhone, iPad en iPod kan worden gebruikt, scant de barcode van een artikel en checkt vervolgens of het in de Livaad voorkomt. Livaad is een databank van glutenvrije producten.
Code niet gevonden? Dan is het gescande product volgens Livaad niet glutenvrij. De database van Livaad bevat meer dan 30.000 glutenvrije food en non food artikelen die voldoen aan de norm van 1-1-2012. De GlutenVrij app geeft overigens ook aan of een gevonden glutenvrij product al dan niet lactosevrij is.
Geen garantie
Livaad stelt dat haar gegevens nooit ouder zijn dan 1 jaar, en dat ruim 75% zelfs niet ouder is dan 6 maanden. "Aan de hand van meer dan 1000 e-mails, tientallen brieven en telefoongesprekken en informatie van producenten op het internet is deze databank samengesteld." Maar ook: "Veel producten wisselen regelmatig van samenstelling en kunnen dus glutenbevattend worden. Blijf alert en lees altijd de ingrediëntendeclaratie op de verpakking."
Daarom is aanspraak maken op de producent of de supermarkt, wanneer een product toch gluten blijkt te bevatten, op basis van de informatie in de Livaad databank niet mogelijk. De databank is immers niet door hen gemaakt, en het bewaken en aanvullen van de databank blijft mensenwerk. En ook hier kunnen fouten ontstaan. Het gebruik van de database - en daarmee van de app GlutenVrij - blijft dus voor eigen risico.
Voor mensen die niet in het bezit zijn van een iPhone, iPad of iPod is het goed om te weten dat er ook een app met dezelfde naam - maar van een andere maker - beschikbaar is voor smartphones die werken met Android. Kwestie van even zoeken op Google.