Arriva nieuw lid van het Aachener Verkehrsverbund

26 nov 2016, 9:43 Nieuws
ondertekening arriva en aachener verkehrs verbund
Arriva

Op 11 december 2016 start de nieuwe multimodale OV-concessie Limburg. Vanaf deze dag verzorgt Arriva tot 2031 het hele regionale bus- en treinvervoer in de provincie Limburg – inclusief diverse grensoverschrijdende verbindingen met name met de regio Aachen.

Om dit in de best mogelijke samenwerking met de collegavervoerders en autoriteiten aan de Duitse zijde te kunnen doen wordt Arriva volledig lid van de regionale vervoersautoriteit Aachener Verkehrsverbund (AVV). Dit is een structuur waarin regionale overheden en vervoerders samen vormgeven aan het openbaar vervoer in de regio. Vandaag werd in Aachen het bijbehorende contract tussen de toekomstige partners getekend.

"Met Arriva zal voor de eerste keer in Duitsland een vervoersbedrijf die houder van een buitenlandse concessie is volledig lid worden van een Duitse Verkehrsverbund. Daarmee creëren we de contractuele basis voor een ontwikkeling die uiteindelijk moet leiden tot een grensoverschrijdend netwerk met één tariefsysteem voor alle grensoverschrijdende OV-verbindingen", aldus Heiko Sedlaczek, directeur van AVV.

Anne Hettinga, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Arriva Nederland: "Dit is een mijlpaal voor de reizigers op de grensoverschrijdende verbindingen in deze mooie regio. We zijn trots dat we op basis van het zojuist getekende contract samen met onze partners in Duitsland mee mogen bouwen aan een echt grenzeloos OV-systeem. Een voorbeeld voor Europa met nieuwe directe en frequente verbindingen, vereenvoudiging in de tarieven en reisinformatie die niet meer bij de grens stopt."

Verbeteringen grensoverschrijdend openbaar vervoer

De overname van de Limburgse concessie door Arriva leidt tot flinke verbeteringen in het grensoverschrijdende openbaar vervoer. Lijn 50, die toekomstig als lijn 350 LimburgLiner tussen Maastricht en Aachen gaat rijden, eindigt straks niet meer bij het centraal station maar wordt verlengd naar de binnenstad van Aachen (Elisenbrunnen en Bushof). Lijn 44 van Heerlen naar Aachen die samen door Arriva en de gemeentelijke vervoerder ASEAG wordt geëxploiteerd, rijdt straks ook via de Zuyd Hogeschool. Daardoor wordt deze hogeschool, die sterk in trek is bij Duitse studenten, voor het eerst direct bereikbaar per openbaar vervoer vanuit de Duitse zijde.

Meer comfort

Tussen het Duitse Kreis Heinsberg en de Limburgse grensstreek worden gaten in het busnet gesloten. De lijn SB 3 van de Duitse vervoerder WestVerkehr uit Geilenkirchen wordt grensoverschrijdend doorgetrokken naar Sittard station. En Heinsberg wordt door de nieuwe lijn 364 direct aangesloten aan Roermond en het plaatselijke Designer Outlet. Net als de lijn 350 rijdt ook de 364 als LimburgLiner en dat betekent nog meer comfort voor de reizigers aan boord van de bussen.

Patrick van der Broeck, gedeputeerde provincie Limburg is tevreden: "De uitbouw van het grensoverschrijdende openbaar vervoer staat al lang bovenaan op de agenda van de provincie omdat de hele regio daar profijt van zal hebben. Na jarenlange gezamenlijke voorbereidingen met de collega's van AVV en NVR begint op 11 december eindelijk de stapsgewijze realisatie van vele verbeteringen in het grensoverschrijdend vervoer tussen onze provincie en het AVV-gebied. En we zijn heel blij dat met Arriva een vervoerder van start gaat die onze overtuiging inzake internationale verbindingen ten volle deelt."

Uniforme grensoverschrijdende tarieven

In de nieuwe dienstregeling vanaf 11 december ligt de focus vooral op het sluiten van de missing links in het grensoverschrijdend OV. In verdere stappen werken de nieuwe partners gezamenlijk aan uniforme grensoverschrijdende tarieven en betere verbindingen. Een onderdeel daarvan is de directe elektrische sneltrein tussen Aachen, Heerlen en Maastricht (en verder door naar Luik) die conform planning in 2018 moet starten.

Pilot

Medio 2017 start bovendien de pilot met technisch verder ontwikkelde chipkaarten en achtergrondsystemen in het kader van het Europese Horizon 2020 project 'European Travellers Club (ETC)'. Het doel hiervan is om aan beide kanten van de grens zowel de Duitse als de Nederlandse chipkaart te kunnen gebruiken en daarmee eindelijk een interoperabel ticketing systeem te creëren.

» concessie Limburg en de grensoverschrijdende lijnen naar de buurregio