In Nederland uit, in België in: het alcoholslotprogramma (ASP)

06 dec 2016, 15:25 Nieuws
drager alcoholslot
Alcoholslot Dräger Interlock XT

Het alcoholslotprogramma (ASP) werd onlangs in Nederland stopgezet. Ingebouwde alcoholsloten moeten nog dit jaar worden verwijderd. In België wil men juist met een ASP aan de slag.

De maatregel voor het alcoholslot werd opgelegd door het CBR, hetgeen tot een aantal kritische uitspraken leidde van de Hoge Raad en de Raad van State. Een bestuurder die met alcohol in de fout is gegaan zou door de maatregel voor eenzelfde vergrijp twee keer worden gestraft.

Verder twijfelde de minister aan de effectiviteit van de maatregel, aangezien die niet zou leiden tot een gedragsaanpassing bij notoire drinkers. Nederlandse rechters zien dat echter anders.

Op basis daarvan heeft de minister het alcoholslotprogramma in de ban gedaan. Die beslissing leidde tot nogal wat ophef in de Tweede Kamer, waar de meerderheid ervoor pleitte om het alcoholslot toch weer in te voeren en het nu op te nemen in het strafrecht. CDA-kamerlid Martijn van Helvert diende daartoe een motie in die door de Tweede Kamer werd aangenomen. Tot het zover is wordt het ASP niet meer opgelegd.

» Motie Kamer: Alcoholslot in strafrecht

In België wil de regering komend jaar het alcoholslotprogramma aanscherpen. Rechters kunnen daar al enige tijd een alcoholslot opleggen, maar ze passen de maatregel maar sporadisch toe. Tegenover ruim 19.000 opgelegde rijverboden staan een magere 29 alcoholsloten. Een vandaag door federaal minister van Mobiliteit François Bellot ingediend wetsvoorstel stuurt nu aan op verplichte oplegging van een alcoholslot wanneer een bestuurder bij een alcoholcontrole meer dan 1,8 promille alcohol in het bloed heeft. Verder voor elke chauffeur die onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt en voor recidivisten, mensen die al eerder zijn veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op.