Autorijles in drie jaar tijd kwart duurder geworden

13 sep , 7:00 Nieuws
autodealer jonge man die autosleutel ontvangt van verkoopster
Een autorijles van een uur kost nu gemiddeld € 58,24. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van 2021, toen een rijles nog gemiddeld € 47,30 kostte.
Tussen autorijscholen onderling bestaan echter forse prijsverschillen. Zo bieden de goedkoopste rijscholen lessen aan voor € 35 per uur, terwijl er ook rijscholen zijn die meer dan € 80 per uur rekenen. Ruim het dubbele dus. Dit blijkt uit onderzoek van occasionplatform AutoTrack, dat de actuele rijlestarieven van ruim 1.500 Nederlandse rijscholen analyseerde.
Wat een rijles gemiddeld kost, verschilt bovendien per provincie. In Friesland is dit het duurst. Daar betaalt een leerling gemiddeld € 60,13 voor een rijles van 60 minuten. Gelderland (€ 59,62) en Utrecht (€ 59,31) zitten daar net onder. Met een gemiddeld tarief van € 55,84 per uur is een autorijles in Zeeland het voordeligst, gevolgd door Zuid-Holland (€ 56,64).
Een verschil van een paar euro per uur kan onderaan de streep flink oplopen. “Als een leerling het gemiddelde aantal lesuren nodig heeft voor het halen van het rijbewijs - en dat zijn er volgens het CBR 43 - is hij of zij in Friesland gemiddeld € 184,47 meer kwijt dan in Zeeland.”, zo berekent Tim Roks, auto-expert van AutoTrack.

Verschillen in slagingspercentage

Een lager uurtarief wil niet per definitie zeggen dat het behalen van rijbewijs ook goedkoper wordt. Dat hangt onder andere af van het slagingspercentage van de betreffende rijschool. De kans van slagen verschilt sterk per rijschool, maar opvallend genoeg ook per regio.
Van alle gemeenten waar de afgelopen 12 maanden minimaal 200 (eerste) rijexamens zijn afgenomen, slaagde men het vaakst in het Limburgse Roerdalen (72,3%). In het Zuid-Hollandse Capelle aan den IJssel ligt het slagingspercentage ruim de helft lager: 30,2%.
Maastricht presteert met 64,1% het beste van alle grote steden, terwijl in Rotterdam slechts 38,4% van de leerlingen na afloop van het examen het roze pasje mag aanvragen. Hier zie je hoe hoog het slagingspercentage in jouw gemeente is.
Hoogste slagingspercentageLaagste slagingspercentage
1. Roerdalen - 72,3%Capelle aan de IJssel - 30,2%
2. Maasgouw - 69.7%Albrandswaard - 35,7%
3. Reusel-De Mierden - 69,9%Ouder-Amstel - 35,7%
4. Stichtse Vecht - 69,5%Vlaardingen - 37,6%
5. Leudal - 69,2%Maassluis - 37,7%

Hoger slagingspercentage bij duurdere rijscholen

Uit de analyse door AutoTrack blijkt bovendien dat lagere lesprijzen vaak gepaard gaan met lagere slagingspercentages. Bij rijscholen met een tarief van € 50 per uur of minder, ligt het slagingspercentage 20,1% lager dan bij rijscholen met een uurtarief dat boven de € 60 ligt.
“Het is uiteraard geen garantie, maar investeren in een iets duurdere rijschool kan dus uiteindelijk voordeliger zijn.”, aldus Tim Roks van AutoTrack. “Al is de klik met je rij-instructeur uiteraard ook belangrijk.”

Onderzoeksmethode

De gebruikte dataset voor slagingspercentages omvat circa 6.000 unieke rijscholen, die actief rijlesdiensten aanboden tijdens de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024 (de meest recente beschikbare periode), verkregen via CBR Open Data.
Van ruim 1.500 rijscholen uit deze dataset is door AutoTrack actuele prijsinformatie verzameld via website, e-mail en/of telefoon. Hierbij is enkel gekeken naar de prijs van een enkele losse rijles en geen vergelijking gemaakt van pakketten of andere diensten. Alle tarieven zijn omgerekend naar een prijs per 60 minuten. Indien een rijschool verschillende tarieven hanteert per rijlesduur, is een gemiddelde van de beschikbare opties berekend.