Premie Mark Rutte maakte vanavond tijdens een persconferentie bekend dat een deel van de nu geldende beperkende maatregelen ter beteugeling van de coronacrisis voorzichtig wordt versoepeld.
Hij gaf aan dat de cijfers zich voorzichtig positief en hoopgevend ontwikkelen, maar dat dat beslist geen reden is om al te voortvarend over te gaan tot het schrappen van beperkende maatregelen.
Zo gaan vanaf 11 mei de basisscholen voorzichtig weer van start met halve klassen die op toerbeurt een dag naar school gaan. Dat betekent maatwerk per school. Ook kinderopvang en kinderdagverblijven mogen weer open. Daartoe is besloten omdat onderzoeken hebben uitgewezen dat jonge kinderen veel minder bevattelijk zijn voor het virus. Als ze toch besmet raken is het ziekteverloop doorgaans mild. Ook blijken kinderen vrijwel nooit de bron van een besmetting te zijn.
Verder kunnen kinderen tot en met 12 jaar vanaf 28 april weer in teamverband trainen voor hun sport. Wedstrijden tegen andere verenigingen zitten er voorlopig nog niet in, omdat dat reizen betekent. Ook de oudere jeugd kan weer sporten, mits het daarbij mogelijk is om onderling anderhalve meter afstand te betrachten. Zo lijkt een potje tennis weer tot de mogelijkheden te horen. Voor alle sportbeoefenaren geldt: geen ouders langs de lijn en thuis douchen.
Ten derde deelde de premier mee dat het verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september aanstaande. Geen Pinkpop, geen Zwarte Cross en voorlopig dus ook geen voetbalwedstrijden. Bij die evenementen is het risico op een nieuwe besmettingsgolf veel te groot, want het virus is nog niet weg. Deze beslissing biedt de organisatoren in elk geval duidelijkheid.
De horeca blijft voorlopig dicht tot 20 mei en tot die datum blijft ook het uitoefenen van contactberoepen, zoals kapper, schoonheidsspecialiste en dergelijke verboden. Het bezoekverbod voor verzorgingstehuizen blijft eveneens tot 20 mei bestaan. De premier gaf aan dat in de week voor 20 mei wordt bekeken of deze maatregelen kunnen worden versoepeld of dat zij opnieuw moeten worden verlengd.
Tenslotte wees de premier erop dat alle basisregels van kracht blijven: geen handen schudden, nies in je elleboog, blijf zoveel mogelijk thuis, werk zoveel mogelijk thuis, bewaar in de openbare ruimte anderhalve meter afstand tot een ander, niet met meer dan drie mensen tegelijk samenkomen, maak geen familie-uitje van het boodschappen doen, was je handen regelmatig en als er iemand in het gezin griepachtige verschijnselen heeft blijft het hele gezin thuis.
Rutte gaf aan enorm te hebben geworsteld met de beslissing of en welke maatregelen er konden worden versoepeld en in welke mate dat moest gebeuren, omdat een verkeerde keuze of een te snelle versoepeling zomaar tot een nieuwe golf aan besmettingen kan leiden. “Een duivels dilemma,” zo noemde hij het, want tegelijkertijd speelt de vraag of de samenleving het aan kan om zich aan alle beperkende maatregelen te blijven houden en of de economie deze aanslag wel kan dragen. Hij begrijpt dat het ongeduld groeit, maar stelt heel nadrukkelijk dat bij alle overwegingen de gezondheid voorop staat. De capaciteit op de IC’s staat nog steeds onder druk. Een tweede besmettingsgolf moet vermeden worden. En dat is de reden dat het versoepelen van de maatregelen een proces van lange adem zal zijn. “Zelfbeheersing is beter dan spijt achteraf.”