Begroting Provincie Limburg: 'Impact maken voor Limburg'

22 sep , 7:00 Nieuws
gouvernement maastricht
Het jaar 2025 staat voor de Provincie Limburg in het teken van uitvoering. De beleidskaders zijn dit jaar vastgesteld en de eerste regelingen zijn op- en opengesteld.
“Nu is het zaak om écht impact te gaan maken”, zegt Gedeputeerde Stephan Satijn namens het college van Gedeputeerde Staten. “Voor een nóg innovatiever, vitaler en bereikbaarder Limburg.”
Vrijdag presenteerde het college haar begroting en de plannen voor het komend jaar. De organisatie is op onderdelen versterkt en zal ook het komende jaar verder aan slagkracht winnen. Dat is belangrijk, want er moet veel gebeuren. Zo is in 2025 het Leefbaarheidsfonds een feit, krijgt de Limburgse wijkenaanpak concreet gestalte en verbetert de Provincie via de OV-concessie de bereikbaarheid van dorpen en kernen in onze regio. Tegelijkertijd kunnen 52 culturele instellingen producties maken en wordt er fors geïnvesteerd in Limburgs erfgoed en monumenten. We maken werk van het Limburgs Talent Charter waarmee we oog hebben voor talent en de vitaliteit van de arbeidsmarkt.

Energie van en voor Limburg

Hoewel de toekomst van het landelijk gebied deels afhankelijk is van de keuzes van het nieuwe kabinet, blijven wij niet stilzitten. Wij gaan zelf al aan de slag met de natuuropgave, het verbeteren van bodem- en waterkwaliteit, robuuster maken van de uitvoeringsdiensten en een voorstel voor de oprichting van een Provinciale Energiemaatschappij. Energie van en voor Limburg. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Want in de volle breedte van ons werk zoeken we actief de samenwerking met partners in de regio. We versterken de gemeentelijke uitvoeringskracht, werken nauw met gemeenten samen aan brede welvaart vanuit de Regio Deals, en hebben als responsieve provinciale overheid oog en oor voor de belangen van alle Limburgse organisaties en burgers. Zo brengen we in 2025 beleid naar praktijk.

Strategische proposities

Als Provincie doen we ons werk natuurlijk niet alleen. We werken samen met gemeenten, Rijksoverheid en tal van andere partners. We zijn continu alert op bedreigingen en kansen en spelen daar proactief op in en stellen onze strategische proposities daarin centraal. Ten aanzien van de verduurzaming van Chemelot bijvoorbeeld, de versnelling van de woonopgave en het versterken van de weerbaarheid, of de mogelijke komst van de Einstein Telescope en het verbeteren van leefbaarheid en bereikbaarheid van onze steden en dorpen. Daar blijven we op inzetten, samen met nieuwe bewindslieden in Den Haag. Tegelijkertijd versterken we de trinationale banden met partners in de Euregio om onderwijs- en kenniskansen te benutten.

Toekomstverkenning Limburg 2050

Regeren is dan ook vooruitzien. Ook naar de verdere toekomst. Daarom werkt de Provincie in 2025 aan strategische toekomstvisies op diverse beleidsterreinen onder de noemer Toekomstverkenning Limburg 2050. Een verre blik in de toekomst gebaseerd op trends die nu al zichtbaar zijn en feiten die voldoende basis bieden om voorspellingen op te doen. Deze verkenning levert niet alleen afgestemde lange termijnvisies op voor mobiliteit, energie, economie en wonen, maar ook analyses, inzichten en onderbouwing voor sterkere proposities om met het Rijk en andere partners in de regio aan te gaan werken.

Programmabegroting 2025

Waar gaan we ons geld in 2025 aan besteden? € 627 mln.

  • Perspectief voor het landelijk gebied: € 139 mln.
  • Samen leven en bestaanszekerheid: € 20 mln.
  • Werken aan een toekomstbestendige economie: € 75 mln.
  • Nieuwe energie en leefmilieu: € 27 mln.
  • Leefbare steden en dorpen: € 23 mln.
  • Cultuur en erfgoed voor iedereen: € 55 mln.
  • Een bereikbaar en toegankelijk Limburg: € 168 mln.
  • Provincie midden in de samenleving: € 27 mln.
  • Financiën en overhead: € 93 mln.

Waar komen onze inkomsten in 2025 vandaan? € 646 mln.

  • Provinciefonds: € 255 mln.
  • Lokale heffingen: € 131 mln.
  • Overige inkomsten: € 75 mln.
  • Rente en dividend: € 39 mln.
  • Reserves: € 146 mln.