Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft verslagen van vergaderingen in handen waaruit blijkt dat de FANC al bij de bouw van Tihange 2 en Doel 3 wist van het bestaan van haarscheurtjes in de reactorvatwand.
Een component van het reactorvat van Doel 3 werd in 1975 in eerste instantie afgekeurd, maar later alsnog goedgekeurd. Bij een stop in 2012 bleek dat het betreffende component enkele grotere scheuren was gaan vertonen. Daarop werden Tihange 2 en Doel 3 enkele jaren stilgelegd, waarin werd gesoebat over de veiligheid van de centrales. Inmiddels zijn beide kernreactoren na diverse onderzoeken en uiteindelijk goedkeuring van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) weer in bedrijf.
In Nederland en Duitsland bestaat grote bezorgdheid over de veiligheid van de centrales. Daar wil men dat beide centrales zo snel mogelijk dicht gaan. De Belgen trekken daar niet aan en lijken eerder aan te sturen op het langer openhouden van de centrales dan was voorzien. De Belgische overheid maakt niet bepaald werk van de zogenaamde kernuitstap die bepaalt dat België geen nieuwe kerncentrales meer zal bouwen en sluitingsdata aangeeft waarop de bestaande centrales uit productie moeten worden genomen. Volgens die afspraken zouden Doel 1 en 2 en Tihange 1 in 2015 moeten sluiten, maar die datum is inmiddels met 10 jaar opgerekt.
Ondertussen is de vraag of Tihange 2 en Doel 3 veilig geëxploiteerd kunnen worden een welles-nietes-discussie geworden, waarbij de Belgische overheid doof lijkt voor de zorgen die vanuit Nederland en België worden geuit.