Bestrijding eikenprocessierups gaat weer beginnen

07 apr 2023, 8:00 Nieuws
pas op processierups buitengebied bij einighausen en guttecoven
SGN

Ook in 2023 besteedt de gemeente Sittard-Geleen weer veel aandacht aan de bestrijding van de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups verpopt tot de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder.

Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De vlinder is voornamelijk bekend vanwege de rups. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals zoogdieren die insecten eten. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden wordt verstoord, komen de zeer kleine brandharen in de lucht terecht. Deze kunnen zeer vervelende ontstekingen aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nare gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De rups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.

De gemeente besteedt veel aandacht aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Sittard-Geleen heeft als enige gemeente in Nederland de subsidie ontvangen voor deelname aan het Europese LIFE-project. Zij subsidiëren onder andere proeflocaties waar natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden aangetrokken. Er zijn locaties waar we mezen en een keversoort, de grote poppenrover, bestuderen. Maar er worden ook proefveldjes ingezaaid om de aanwezigheid van sluipwespen en sluipvliegen te stimuleren. Zij leggen namelijk hun eitjes in de rupsen, waarna de larven de rupsen van binnenuit opeten. Op deze manier proberen we de Eikenprocessierups (EPR) op een natuurlijke manier onder controle te houden.

Deze óf volgende week worden de eerste rupsen verwacht. De koude nachten zorgen ervoor dat de ontwikkeling langzaam gaat. In het paasweekend kruipt de rups waarschijnlijk uit het eitje.