Ook in 2021 wordt in onze gemeente weer veel aandacht besteed aan de bestrijding van de eikenprocessierups.
De eikenprocessierups ontwikkelt zich in vier larvale stadia uiteindelijk tot de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder.
Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De vlinder is voornamelijk bekend vanwege de rups. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De rups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.
Sittard-Geleen heeft als enige gemeente in Nederland subsidie ontvangen voor deelname aan het Europese LIFE-project. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het inzetten van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen en sluipvliegen, de poppenrover (een keversoort) en mezen.
Sittard-Geleen richt zich alleen op de natuurlijke vijanden in de bermen. Daarvoor zijn vijf proeflocaties aangewezen - een in Sittard, een in Geleen, twee in Holtum en een bij Guttecoven - die worden ingezaaid met het speciale bloemen- en kruidenmengsel Staygreen 2 van Advanta. Daarmee wil men natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken.
In samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen en Advanta wordt gedurende 5 jaar bekeken of de eikenprocessierups door de inzet van natuurlijke vijanden beheerst kan worden.