Vijftien maanden nadat het grondwaterpeil aan Hitsberg in Obbicht zodanig steeg dat de bewoners van drie woningen met forse waterschade werden geconfronteerd is het probleem nog steeds niet opgelost.
Het grondwater steeg ter plaatse binnen één etmaal van circa 10 meter onder het maaiveld naar maaiveldniveau. De dramatische stijging werd veroorzaakt doordat tijdens graafwerkzaamheden in het Julianakanaal, dat ter plaatse wordt verdiept en verbreed, een lek in de bodem van het kanaal is ontstaan. Door de abrupte stijging van het grondwaterpeil zagen de bewoners van drie woningen aan Hitsberg zich geconfronteerd met een aanzienlijke schadepost.
Ook de gemeente Sittard-Geleen werd door het stijgende grondwaterpeil opgezadeld met een probleem, omdat door de enorme waterdruk de afdichtringen op de plekken waar buizen op rioolputten zijn aangesloten naar binnen werden gedrukt. Het herstel kostte 12 mille.
Toen duidelijk werd dat de problemen werden veroorzaakt door de graafwerkzaamheden aan het kanaal werden de werkzaamheden stilgelegd. Er werden pompen geplaatst. Het grondwaterpeil is inmiddels wat gedaald, maar ligt volgens een van de bewoners met 2,15 meter onder het maaiveld - zeker voor de onderkelderde woningen - nog altijd veel te hoog.
Twee van de drie gedupeerden hebben nog steeds geen schadevergoeding ontvangen van De Vries & van de Wiel , de uitvoerder van de graafwerkzaamheden. Ook is niet duidelijk hoe het nu verder moet met het werk aan het kanaal en wat er gedaan wordt om wateroverlast verder te voorkomen. De opdrachtgever Rijkswaterstaat en de uitvoerder zijn het hierover nog steeds niet eens. De gedupeerden vrezen straks dan ook nieuwe problemen.
Artikel 3.6 van de Waterwet stelt dat "De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders dragen zorg voor het in het openbaar gemeentelijke gebied treffen van maatregelen teneinde structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand voor de aan de grond gegeven bestemming zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken, voor zover het treffen van die maatregelen doelmatig is en niet tot de zorg van de beheerder of de provincie behoort" . Daarmee heeft de gemeente, zo stellen de gedupeerden, een zorgplicht tegenover haar inwoners.
Op grond hiervan vragen zij het College van B&W om deze problemen aan de orde te stellen en te behandelen in de betreffende raadsadviescommissie. Ook willen ze van de gemeente horen welke maatregelen de gemeente neemt om te voldoen aan artikel 3.6 van de Waterwet. Tenslotte vragen ze of de gemeente van plan is om de schade aan de genoemde afdichtringen te gaan verhalen en of men met de gedupeerde bewoners van Hitsberg in gesprek wil gaan over een eventuele gezamenlijk in te dienen schadeclaim.