Brandbrief medewerkers De Domijnen aan gemeenteraad

20 mei 2024, 10:00 Nieuws
ligne gezien vanaf de begijnenhofwal
SGN

Medewerkers van cultuurbedrijf De Domijnen hebben een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Samen met vakbond FNV strijden medewerkers van het cultuurbedrijf, verdeeld over zeven bibliotheken, Filmhuis Zicht, Poppodium Volt en Museum het Nieuwe Domein voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat schiet echter niet op en daarom roepen de werknemers de steun in van de gemeenteraad.

Hieronder leest u de ingezonden brief, zoals die werd ontvangen door de griffie van de gemeente.

Geachte voorzitter, geachte raadsleden,

De medewerkers van <em>de Domijnen</em>, werken met grote toewijding bij zeven bibliotheken, het Toon Hermans theater, filmhuis Zicht, museum Het Nieuwe Domein en poppodium Volt en staan daar dag in dag uit klaar om Sittard-Geleen en de omliggende regio te voorzien van kunst, cultuur, kennis, educatie, ontspanning en verdieping. Dit zijn betekenisvolle en belangrijke voorzieningen voor de leefbaarheid, ontwikkeling en cohesie van onze stad.

Vandaag melden we ons bij uw raad met iets wat ons allen aangaat: onze arbeidsvoorwaarden. Wij vragen u om begrip voor het feit dat we ons hard willen maken voor een eerlijke beloning voor ons harde werk. We strijden op dit moment samen met de vakbond voor een goede cao die ons in staat stelt om onze situatie te verbeteren. In de afgelopen jaren is er veel bezuinigd op de voorzieningen waar onze organisatie voor staat, hetgeen een grote wissel trekt op de organisatie en de medewerkers en daarmee ook op de diensten die wij leveren.

Volgens onze werkgever voorzien de investeringen van de gemeente in deze diensten niet in een marktconforme en reële loonsverhoging.

Hoewel wij ten zeerste betwijfelen of dit in ons huidige conflict relevant is, zien wij ook het belang voor de lange termijn om meer in publieke diensten te investeren.

We vragen onze werkgever om een salarisverhoging van 7,5%. Deze verhoging is noodzakelijk om de inflatieachterstand in te halen en onze koopkracht te herstellen. De werkdruk is voor velen van ons onevenredig hoog en om onze diensten te kunnen blijven leveren is nu al de inzet nodig van talloze vrijwilligers. Daarom kan er niks meer af maar moet er iets bij. Naast een salarisverhoging zijn ook afspraken over het verlagen van deze werkdruk noodzakelijk.

We zouden graag zien dat er na het inlopen van deze loonachterstand een automatische prijscompensatieregeling wordt opgenomen in onze cao zodat de beloning in elk geval in de pas blijft met de almaar stijgende kosten van levensonderhoud waar wij en onze gezinnen net als iedereen mee te maken hebben. Wij verlangen daarom, net als medewerkers in andere sectoren, bv de ambtenaren, een eerlijke en duurzame prijscompensatie.

Daarnaast ijveren we ervoor dat de regeling voor vervroegd uittreden (RVU) opgenomen wordt in onze cao. Veel van onze collega's hebben jarenlang hard gewerkt en verdienen het om ervoor te kiezen om op een respectabele leeftijd te kunnen genieten van hun welverdiende rust. De RVU biedt hun de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.

Met een verbeterde cao kunnen we ons werk op een duurzame manier blijven doen en Sittard-Geleen en omgeving blijven voorzien van onze belangrijke diensten die juist in deze tijd zo hard nodig zijn!

Wij vragen de raad om al het nodige te doen om ervoor te zorgen dat onze eisen voor arbeidsvoorwaardenverbeteringen worden ingewilligd, en bovendien om voldoende te investeren in de publieke diensten. Daarnaast vragen we u om een reactie op deze brief.

Hartelijk dank voor uw aandacht en begrip,

Medewerkers van De Domijnen