De uitzending van Zembla over mogelijk schadelijke effecten op de gezondheid van sporters van rubberkorrels, die op kunstgrasvelden zijn ingestrooid, heeft tot ongerustheid geleid bij sportverenigingen en sporters.
Als reactie op de uitzending heeft wethouder Ruud Guyt (o.a. sport) onderstaande brief aan de sportverenigingen gestuurd die kunstgrasvelden hebben waarop het granulaat wordt gebruikt.
In de Gemeente Sittard-Geleen wordt rubbergranulaat ingestrooid op kunstgrasvelden bij voetbal- en korfbalverenigingen. In overleg met de desbetreffende verenigingen is hiervoor gekozen, enerzijds vanwege het duurzame en onderhoudsvriendelijke karakter, anderzijds vanwege de spelbevordering.Deze rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon (natuur)grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgrasveld beter geschikt voor slidings.
De regionale kranten en het televisieprogramma Zembla hebben afgelopen dagen aandacht besteed aan het gebruik van dit rubbergranulaat. Een bepaalde stof in de korrels wordt ter discussie gesteld door een aantal deskundigen. Deze is volgens hen mogelijk kankerverwekkend.
Aangezien ik me kan voorstellen dat de publicaties en het programma bij u of uw leden vragen oproept, hecht ik eraan u te informeren over het gebruik van rubbergranulaat in de Gemeente Sittard-Geleen.
Het materiaal
Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden, die op deze wijze hergebruikt worden. De stof waar het over gaat, wordt gebruikt bij het produceren van autobanden. Het geeft het rubber stevigheid en elasticiteit. Deze stof zit in veel dingen die we elke dag gebruiken, bijvoorbeeld ook in elastiekjes. De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Onderzoek
Door de Europese Commissie is aan het ECHA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De uitkomst daarvan is nog niet bekend. De resultaten van het onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.
Op verzoek van het ministerie van VROM is in 2008 door het RIVM (Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu) onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico's met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. Het RIVM geeft gemeenten en de KNVB een positief advies over het gebruik van het rubbergranulaat.
De situatie in de Gemeente Sittard-Geleen
Op basis van het RIVM-advies, onderzoeken van TNO en van IndusTox is in de gemeente Sittard-Geleen gekozen voor het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Dit rubbergranulaat wordt overigens in bijna alle gemeenten in Nederland toegepast.
In Sittard-Geleen gebruiken we rubbergranulaat dat aantoonbaar gelijk moet zijn aan het rubbergranulaat dat eerder getest is in bovengenoemd onderzoek. Op deze wijze stellen we zeker dat geen afwijkend rubbergranulaat wordt toegepast. Verder worden alle kunstgrasvelden in de Gemeente Sittard-Geleen jaarlijks via monitoringsbemonsteringen gecontroleerd.
Vervolg
Als uit het onderzoek door de Europese commissie blijkt, dat er onacceptabele risico's zijn, dan zullen wij uiteraard actie ondernemen. Zo ver is het nog niet. Dat neemt niet weg dat ik de resultaten van het onderzoek van de Europese commissie met veel belangstelling tegemoet zie.
Ik wil uiteraard ook graag weten hoe het precies zit.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief, neem dan contact op met Dré Biesmans, beleidsadviseur Sport- en Accommodatiebeleid bij de Gemeente Sittard-Geleen via telefoonnummer 046-4777710.