Het Graetheidecomité heeft een brief gestuurd aan de gemeente en de provincie over de aankoop van Graetheide en de Lexhy.
De reden voor het sturen van deze brief is dat de provincie in zijn stukken zegt dat DSM als voorwaarde stelt dat met de belangen van l'Ortye rekening gehouden moet worden, terwijl de gemeente beweert dat er met l'Ortye geen afspraken gemaakt zijn.
Hieronder leest u de onverkorte weergave van de door het Graetheidecomité verstuurde brief:
Het Graetheidecomité is verheugd over het voornemen van de Provincie en de Gemeente Sittard-Geleen om 354 ha. grond ten noorden van Chemelot van DSM over te nemen. We gaan ervan uit dat dit betere kansen biedt om publieke belangen (leefbaarheid, natuurwaarden) steviger te borgen en om te zorgen dat niet alleen economische belangen een hoofdrol spelen. Wel hebben we nog vragen over de positie van de firma L'Ortye bij deze grondaankoop. Het Statenvoorstel d.d. 22 april en de raadsinformatiebrief van de gemeente d.d. 15 april zijn daarover onduidelijk en het Statenvoorstel lijkt in strijd met de informatie die de gemeente op 22 april verstrekte tijdens de dialoogavond over Chemelot. Overigens ontbreekt de bedoelde passage over de positie van L'Ortye in de raadsinformatiebrief.
In het Statenvoorstel lezen we op bladzijde 16: "... dat dsm-firmenich voor verkoop van de gronden wel de navolgende voorwaarden stelt:
respecteren van alle afspraken zoals die volgen uit de Strategische gebiedsvisie voor de omgeving van Chemelot. Gedoeld wordt op een integrale aanpak van de Gebiedsopgave Graetheideplateau en de Gebiedsopgave Lexhy waarbij ook de onderlinge interrelaties meegenomen worden zoals bijvoorbeeld de verbinding met de huidige campus over de Urmonderbaan;respecteren van de belangen van partijen die betrokken zijn bij het gebied Graetheide en eventueel de Lexhy zoals de agrariërs, maar ook de ontgronder L'Ortye."
Hieruit moeten we concluderen dat er tussen dsm-firmenich en L'Ortye afspraken zijn gemaakt over de belangen van L'Ortye bovenop de in de Gebiedsvisie gemaakte afspraken.
Tijdens de recente dialoogavond over Chemelot in Elsloo (22 april) heeft ons bestuurslid Jan Muijtjens de vraag gesteld of er in de afspraken met dsm-firmenich iets is vastgelegd over de plannen van L'Ortye om op Graetheide grindwinning en grindverwerking te gaan uitvoeren. Is er in de gesprekken, is er in de vertrouwelijke stukken of via een site-letter iets vastgelegd over afspraken tussen dsm-firmenich met het genoemde grindbedrijf, was de nadrukkelijke vraag. We kregen daar als antwoord op: "Nee, hierover liggen er geen afspraken".
Het heeft er alle schijn van dat de provincie op dit punt over meer of andere informatie beschikt dan de gemeente. Graag zouden we hierover meer duidelijkheid willen hebben. Of er over de belangen van L'Ortye afspraken zijn gemaakt en zo ja welke dient openbaar gemaakt te worden voordat Provinciale Staten en de gemeenteraad een beslissing over de aankoop nemen. Met name het feit dat provincie en gemeente mogelijk verplicht zijn afspraken tussen DSM-Frmenich en L'Ortye na te komen zonder dat de volksvertegenwoordigers daar inhoudelijk van op de hoogte zijn baart ons zorgen.
Uit de stukken blijkt verder dat er nog nadere afspraken tussen provincie en gemeente gemaakt moeten worden over onder meer het grondgebruik. We verzoeken de gemeenteraad om, in lijn met de recent vastgestelde Omgevingsvisie, in deze afspraken op te nemen dat grindwinning op de verworven grond uitgesloten is. We verzoeken Provinciale Staten om het standpunt van de gemeenteraad over te nemen en niet mee te werken aan grindwinning op Graetheide.
We roepen de gemeenteraad en Provinciale Staten nadrukkelijk op dit als harde wens aan hun Colleges kenbaar te maken en te laten opnemen in de uit te werken samenwerkingsovereenkomst.