Chemelot wil op de Chemelot Campus twee Bright Houses bouwen, gebouwen waarin kantoren, laboratoria en onderwijsfuncties voor studenten worden gevestigd. De raadsfracties van de Stadspartij en OPA hebben daarbij zo hun bedenkingen.
De twee gebouwen hebben elke een bruto vloeroppervlak van om en nabij de 9000 vierkante meter. Met de realisatie van dit project neemt het aantal personen binnen het risicogebied van Chemelot en de Chemelot Campus aanzienlijk toe. Aangezien er voor studenten andere veiligheidsnormen moeten worden aangehouden dan voor werknemers zal Chemelot de consequentie hiervan moeten inzien en passende veiligheidsmaatregelen dienen te treffen, zo stellen Stadspartij en OPA. De overkoepelende sitevergunning voldoet hier niet aan.
Verder stellen zij dat uit de ruimtelijke onderbouwing, opgesteld ten behoeve van de aan te vragen omgevingsvergunning en voor het verkrijgen van een verklaring van geen bedenkingen, blijkt dat het plan op een aantal punten niet overeenkomt met de voorschriften van het vigerende bestemmingsplan.
Het College geeft volgens Stadspartij en OPA aan dat een 'Verklaring Van Geen Bezwaar' niet nodig is, omdat het gaat om het bouwen van een bedrijfsgebouw op bestaand terrein. Uit de stukken blijkt echter ook dat het maximaal toegestane bebouwde oppervlak van duizend vierkante meter met de bouw van de twee Bright Houses extreem wordt overschreden. Volgens het bestemmingsplan is het oprichten van de Bright Houses daar niet toegestaan!
De aanvrager stelt echter dat de ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van de bouw van de twee Bright Houses aansluit op het Provinciaal Beleid ten aanzien van de Brightlands Chemelotcampus en derhalve niet in strijd is met dit Provinciaal Beleid.
Stadspartij en OPA: "Een vastgesteld bestemmingsplan prevaleert echter boven beleid terwijl beleid bovendien iets anders is dan bestemming van een stukje grond." Beide raadsfracties horen graag van het College van B&W hoe het met elkaar valt te rijmen dat de voorgenomen bouw van de Brighthouses in strijd is met het bestemmingsplan maar kennelijk wel past binnen het Provinciaal Beleid.
De twee raadsfracties willen verder van het College horen hoe het nou kan dat kleine ondernemers, die om een kleine verruiming van een bestemmingsplan vragen, niet op medewerking van de gemeente hoeven te rekenen, terwijl een grote onderneming als Chemelot alle medewerking krijgt om uitgebreid af te wijken van het bestemmingsplan, waarbij bovendien sprake is van een hoger risico.
Stadspartij en OPA vragen het College om de vergunningsaanvraag voor de twee Bright Houses alsnog in de Raad te behandelen.