Daags na de vechtpartij die er op 7 mei plaatsvond tussen leden van verschillende motorclubs, waarbij ook een schot werd gelost, liet burgemeester Cox café Dug-Out aan de Romeinenstraat voor drie maanden sluiten.
Op een persconferentie naar aanleiding van het voorval gaf burgemeester Cox aan te laten onderzoeken of het intrekken van de vergunning van café Dug-Out mogelijk is.
» Wellicht definitieve sluiting Sittards Bikers café
» Politie onderzoekt knok- annex schietpartij
De burgemeester heeft de exploitant van café Dug-Out in Sittard vandaag officieel geïnformeerd over zijn voornemen om de horeca-exploitatievergunning en de drank- en horecawetvergunning, die rusten op het café, in te trekken.
De exploitant heeft nu twee weken de tijd om een zienswijze in te dienen tegen dit besluit. Daarna neemt de burgemeester een definitief besluit.
De burgemeester neemt dit besluit naar aanleiding van de ernstige verstoring van de openbare orde en veiligheid die optrad op 7 mei 2015. Op 7 mei heeft in en rondom café Dug-Out een confrontatie plaatsgevonden tussen OMG Bandidos en MC Red Devils. Op 8 mei besloot de burgemeester vanwege deze openbare orde verstoring het café te sluiten voor de duur van drie maanden. Het verzoek van de exploitant bij de voorzieningenrechter om die tijdelijke sluiting ongedaan te maken, werd afgewezen. Grondslag voor die afwijzing was voor de voorzieningenrechter mede de ernst van de openbare orde verstoring en de veiligheid die in- en rondom het café in het geding is. De ernstige verstoring van de openbare orde in en rondom de horeca-inrichting en de vrees dat het van kracht blijven van de vergunningen een gevaar oplevert/blijft opleveren voor de openbare orde is de reden voor het voornemen om deze vergunningen definitief in te trekken.
Gezamenlijke aanpak Outlaw Motorcycle Gangs
De aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs heeft een hoge prioriteit voor de 33 gemeenten, Politie en Openbaar Ministerie in Limburg. Leden van OMG's zijn op grote schaal betrokken bij criminele en/of ondermijnende activiteiten (voorbeelden: wapens, drugs, intimidatie etcetera). De gemeenten nemen het tegengaan van dergelijke criminele activiteiten uiterst serieus, daarin gesterkt door de Minister van Justitie die in april 2014 de tweede kamer verzekerde dat de clubs worden aangepakt als er criminele feiten worden gepleegd en ze de samenleving bedreigen. De huidige minister van Justitie heeft dat recent nogmaals bevestigd. Gemeenten, het Rijk, de FIOD, het OM en de Belastingdienst werken daarbij intensief samen. Burgemeester Hoes, coördinerend burgemeester namens de 33 Limburgse gemeenten: "we willen in dit land geen vrijplaatsen voor norm overschrijdend en crimineel gedrag en zullen dat met alle middelen die ons ten dienste staan aanpakken: bestuurlijk, strafrechtelijk of anderszins."