In een gezamenlijke brief aan Kabinet en Tweede Kamer vragen de Zuid-Limburgse burgemeesters om zo snel mogelijk besluiten te nemen die een structureel perspectief bieden voor de toekomst.
"Naar onze overtuiging zijn dat de besluiten die nodig zijn om de besmettingsgraad blijvend tot een lager niveau terug te dringen. De daarbij te nemen besluiten moeten proportioneel én effectief zijn", zo stellen zij. "Wij zijn van mening dat verdergaande maatregelen met een structureel effect onvermijdbaar zijn."
Net als de maatschappij worstelen ook de burgemeesters met de gevolgen van de coronamaatregelen. Ze maken zich grote zorgen over de gevolgen van de lockdown voor de maatschappij. Ze stellen dat de maatregelen tot dusver mogelijk hebben bijgedragen aan het voorkomen van een zorginfarct, maar dat daarmee de maatschappelijke crisis (grote problemen bij ondernemers, onderwijs, de culturele sector) nog lang niet bezworen is, omdat hoge besmettingscijfers ook ontwrichtend zijn voor de andere sectoren van de samenleving.
De burgemeesters hebben veel begrip voor de oproepen aan Kabinet en Tweede Kamer om maatregelen te matigen, maar dat is volgens hen niet toereikend om de maatschappelijke crisis te bezweren. Daarom “moeten maatregelen genomen worden die tot een blijvend lagere besmettingsgraad leiden: maatregelen die bijdragen aan een structurele oplossing voor de lange termijn.”
Verder concluderen ze uit de vele met ondernemers, inwoners en maatschappelijk betrokkenen gevoerde gesprekken dat een kantelpunt is bereikt: “… de gevolgen worden te groot, de vrijheid van een minderheid van de samenleving mag niet langer ten koste gaan van de vrijheid en de belangen van een ruime meerderheid van de samenleving, de redelijkheid is zoek. De politiek moet doen wat nodig is om te voorkomen dat we keer op keer met beperkende maatregelen of een lockdown worden geconfronteerd.”
Gewezen wordt op het feit dat – om te komen tot een effectieve strategie voor de lange termijn – in het buitenland naar verregaande maatregelen wordt gegrepen, zoals 2G, 2Gplus al dan niet in combinatie met een vaccinatieplicht. De burgemeesters vragen het Kabinet en de Tweede Kamer om een spoedig besluit.