Een opgeluchte voorzitter van de Sittardse stadscarnavalsvereniging de Marotte aan de telefoon: “Álles geit door!”
Prachtig nieuws voor alles en iedereen die
carnaval een warm hart toedraagt en die er na twee jaren zonder carnaval naar snakt om verkleed en met een geschminkt gezicht drie dagen lang carnaval te vieren. Geweldig nieuws ook voor de horeca!
“Het Kanón van het Balkón en het Scholierencarnaval gaan zeker door. En ook de grote optocht mag eindelijk weer door de straten van Sittard trekken,” zo laat Joep Wijnands namens De Marotte weten. Maar een kinderoptocht zal nog een jaar op zich laten wachten: het is – en dat zal iedereen begrijpen – nu veel te kort dag om de organisatie daarvan nog op tijd rond te kunnen krijgen.
Voor het Balkón en het Scholierencarnaval is dat een stuk eenvoudiger. Maar of het ook gaat lukken om de grote optocht te laten trekken is op dit moment nog niet helemaal zeker. Want willen is niet altijd kunnen...
Peet van Erp, voorzitter van het OKZ (Optoch Kommitee Zitterd), laat weten er met het comité alles aan te zullen doen, maar tempert tegelijkertijd de verwachtingen. In de optochthal staan weliswaar de praalwagens klaar en in principe zou het volledige optochtprogramma uit 2020 (de optocht trok dat jaar niet vanwege het stormachtige weer) kunnen worden ‘gereanimeerd’, maar hij wijst ook op een aantal valkuilen. “Laten we eerst maar eens de eerste stap zetten: de route vaststellen (vast staat al dat de stoet als hij doorgaat niet door de binnenstad kan trekken) en de veiligheid regelen.” Vervolgvragen komen pas aan bod wanneer duidelijk is dat de gemeente een vergunning zal afgeven voor de optocht. “Duidelijkheid hierover wordt komend weekend of kort daarna verwacht,” aldus Van Erp. “Als de vergunning er is hopen we snel duidelijkheid te krijgen over het aantal deelnemers.”
Buurten; eenlingen; koppeltjes; kleine, middelgrote en grote groepen; wagenbouwers; muziekkorpsen en zaate hermeniekes kunnen binnenkort dus mogelijk weer aan de bak. Ongetwijfeld gaan er vandaag en de komende dagen de nodige telefoontjes gepleegd worden met de vraag “Enne, wat doon veer?” Van Erp: “We moeten natuurlijk wel op een redelijk aantal deelnemers kunnen rekenen, dus het zou fijn zijn als mensen onderling alvast gaan inventariseren hoe het staat met de animo om aan de optocht deel te nemen. Als de vergunning rond komt maakt het OKZ zo snel mogelijk bekend waar men zich kan aanmelden.”
En als er voldoende deelnemers zijn dan resteren er nog een heleboel praktische vragen die voor zondag 27 februari beantwoord moeten worden. Doet de motor van de carnavalswagen het nog, werken de mechanieken nog naar behoren, passen de pakjes na twee jaar corona nog wel, staat de optochtjury paraat, hoe zit het met de reclameoptocht, krijgen we de commentaarposities bemand en lukt het om voldoende optochtregelaars te mobiliseren?
Van Erp: “Het leuke van deze plotselinge hectiek is dat je als comité wordt gedwongen om ook eens op een andere manier naar de organisatie van de optocht te kijken.” Wat daar uitkomt? Komende week weten we meer.