De schuld van Brussel

31 mei , 12:00 Nieuws
vlag van de europese unie
Opinie - door Björn Bonten. Sinds het fiasco dat Brexit heette, hoor je nog maar weinig mensen roepen dat Nederland uit de EU moet stappen.
bjocc88rn bonten
Björn Bonten
Zelfs de PVV heeft dat stokpaardje laten gaan. Niet zo gek natuurlijk, want we hebben allemaal kunnen zien wat het de Britten opleverde: een hoop chaos en niets van wat de “Leave”-stemmers beloofd was. Maar ondertussen is volgens velen nog steeds van alles de schuld van Brussel. “Ze” beslissen daar over ons Nederlandse lot, zo is te horen. Wie die “ze” dan zijn, daarover wordt verder niet uitgeweid. Dat is een complex verhaal, dus dat bekt niet lekker. Het interessante is dat wij, althans onze Nederlandse politici, een hoop in de melk te brokkelen hebben/hadden in Brussel. Er wordt daar helemaal niks besloten zonder inbreng van de lidstaten. Sterker nog: een enkele lidstaat kan zomaar allerlei beslissingen tegenhouden. Viktor Orbán is daarin inmiddels redelijk geoefend. Toch is het handig om te doen alsof een klein groepje Eurocommisarissen zomaar een loopje kan nemen met onze soevereiniteit. Waarom is dat handig? Omdat je ze dan makkelijk de schuld kan geven. Waarvan? Net hoe het uitkomt. In het onlangs gepubliceerde hoofdlijnenakkoord van de PVVD en de NSC (en een heel klein beetje van de BBB) wordt daarop alvast voorgesorteerd. “We gaan in Brussel vragen om uitzonderingsposities.” Dat is gedoemd te mislukken, vooral omdat Nederland de huidige regels mede zelf opgesteld heeft. Dus tegen de tijd dat ons aankomend kabinet met lege handen thuiskomt, hebben Wilders en consorten alvast aangegeven dat dat, zoals gebruikelijk, de schuld is van “Brussel”…
Hebben we daar dan geen enkele invloed op? Nou, op 6 juni aanstaande heeft u dat in ieder geval wél. Dan kiezen we immers het (NL deel van het) Europees Parlement. Maar het percentage Nederlanders dat daarvoor naar de stembus gaat, lijkt al jaren lager te liggen dan het percentage Nederlanders dat vindt dat “alles de schuld van Brussel” is. Dat is natuurlijk een gemiste kans van heb ik jou daar. Er zijn wel 20 partijen om uit te kiezen. Van sommige heeft nog nooit iemand gehoord (ik kende vandeRegio in elk geval nog niet) en ik denk ook niet dat we er veel van gaan horen ná die verkiezingen. Maar naast dit soort obscure groepjes zijn er uiteraard ook bekendere partijen die meedoen. En op die lijsten staan ook mensen “uit de regio”. Ik weet er zelfs een die wel heel precies uit onze regio komt… (en dan ook nog op nummer 11, hoe Limburgs wil je het hebben?)
En wat willen die partijen dan in Brussel? Nou, er zijn er die alles graag willen laten zoals het is. Er zijn er ook die de EU “van binnenuit willen uithollen” (hoewel op dit moment voornamelijk hun eigen fractie (ID) zichzelf aan het uithollen is). En er zijn er die Europa sterker, effectiever, en democratischer willen maken. Die het Europees parlement meer bevoegdheden willen geven, zodat het bijvoorbeeld ook zelf met initiatieven kan komen. Die dat vetorecht van Orban in willen dammen. Die er, kortom, voor willen zorgen dat de EU meer van en voor ons allemaal wordt.
Want dat de EU invloed op ons allemaal heeft, moge duidelijk zijn. Zeker hier in onze Euregio, met Sittard-Geleen als een van de centrumgemeenten daarin. Of kunt u zich nog voorstellen hoe het zou zijn als we niet meer naar de DM (of de pizzeria) kunnen in Tüddern? Of dat over de grens tanken weer illegaal wordt? Ik kan het me wel voorstellen, maar dat doe ik liever niet. We hebben Europa nodig. Voor onze dagelijkse beslommeringen én voor de toekomst van ons continent en ons land. Dus op 6 juni is de keuze aan u: Gaat u voor een sterk Europa voor Nederland? Of roept u alvast mee dat het allemaal de schuld is van Brussel? Ik heb de keus al gemaakt, nu u nog.
Björn Bonten
Burgerlid gemeenteraad Sittard-Geleen
Docent maatschappijwetenschappen
Björn Bonten is burgerlid voor D66 van de gemeenteraad Sittard-Geleen en is in het dagelijks leven docent maatschappijwetenschappen.