De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) start op dinsdag 29 mei met het opgraven van 103 onbekende doden, die begraven liggen op het Nationaal Ereveld Loenen.
In samenwerking met de Oorlogsgravenstichting doen zij een ultieme poging om deze Nederlandse oorlogsslachtoffers alsnog te identificeren. Voor dit onderzoek is het van groot belang dat mogelijke nabestaanden zich melden.
Nu de groep directe nabestaanden (kinderen, broers en zussen) steeds kleiner wordt, is dit een laatste kans om deze oorlogsslachtoffers hun naam terug te geven. Voor nabestaanden geeft dit 73 jaar na de Tweede Wereldoorlog alsnog de mogelijkheid om hun verlies te verwerken. Ook geeft het nabestaanden een plaats waar ze hun dierbare kunnen gedenken. Mogelijke nabestaanden van vermisten kunnen zich bij de BIDKL of de Oorlogsgravenstichting melden. Hun DNA zal worden gebruikt voor verwantschapsonderzoek. In het bijzonder worden nabestaanden gezocht van Nederlanders waarvan bekend is dat zij tijdens gedwongen tewerkstelling (Arbeidsinzet) in Duitsland, of in gevangenschap aldaar, zijn overleden en/of vermist geraakt.
De BIDKL en de Oorlogsgravenstichting openen de komende maanden de 103 graven, waarna de stoffelijke resten naar het BIDKL-laboratorium in Soesterberg worden overgebracht voor verder onderzoek. Naast het afnemen van DNA-monsters zullen de resten worden onderzocht op leeftijd, lengte, gebit, doodsoorzaak en overige kenmerken. Het verdere (archief-)onderzoek neemt mogelijk enkele jaren in beslag.
Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna - zoals in voormalig Nederlands-Indië. Ook rusten hier Nederlandse militairen die recenter tijdens vredesmissies om het leven zijn gekomen. Op het ereveld liggen 103 'onbekende Nederlanders' begraven. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen en anoniem begraven o.a. op de Waalsdorpervlakte en in Duitsland. Na de oorlog zijn zij herbegraven op het ereveld. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.
Bron: Rijksoverheid