ENGIE Electrabel is eigenaar van de kerncentrale in
Tihange. De Belgische energieleverancier heeft toestemming om daar aanwezige kernreactoren tot 2025 te exploiteren.
Op maandag 11 februari kondigde de exploitant de bouw aan van een enorm containerpark voor de opslag van gebruikte splijtstofassemblages, dat tenminste tot in 2100 dienst zal doen.
De Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN) zegt daarover: "Er wordt melding gemaakt van een vergroting van de 'tijdelijke' opslag, wat verder 'een verpakkingsoverslagplaats' wordt genoemd. Het woord 'nucleair' komt in het hele verhaal niet voor. De enige burgers aan wie dit bericht was gericht waren de inwoners van Hoei en de gemeenten binnen een straal van 5 km."
Volgens VSTN gaat het om opslag van gebruikte splijtstofstaven, die nog radioactiever dan nieuwe staven. "De kernsplijting geeft namelijk aanleiding tot hoog radioactieve elementen met een zeer lange levensduur, bijv. 240.000 jaar voor Plutonium. Het grootste probleem is dan ook het gebrek aan een definitieve berging."
Omdat de 'opslag' in de zeebodem in 1982 werd opgegeven, werd de HADES-oplossing gecultiveerd, een oplossing voor de veilige berging van hoogradioactief afval in een speciale argilliet kleilaag in de aardbodem. Deze oplossing is nu ook verlaten, aangezien de geologische laag niet diep zit en ook niet dik genoeg is.
VSTN noemt het verder verontrustend dat het geplande gebouw in de buurt ligt van luchthaven Bierset, waar vrachtvliegtuigen van TNT en Lachs opstijgen. Verder is VSTN bang dat de opslag daar veel langer dan tot 2100 blijven zal.
"Het is dan ook zaak dat de politieke partijen, die de zorg om Tihange in hun programma hebben opgenomen, ook deze nieuwe ontwikkeling in hun acties meenemen en de dialoog met de Belgen en Engie-Electrabel hierover niet schuwen", zo vindt VSTN.