Op 21 maart 1951 arriveerde het eerste schip met Molukkers in Nederland. Het college heeft bij monde van de burgemeester in 2021 al erkend dat de wijze van ontvangst en opvang van Molukkers destijds onwaardig is geweest en dat dit diepe sporen heeft nagelaten.
Eerder is aan de gemeenteraad de toezegging gedaan om hier aandacht aan te besteden.
Het college heeft besloten om de graven van de eerste generatie Molukkers in Sittard-Geleen aan te merken als eeuwigdurend graf en de bijbehorende kosten voor grafrechten, met terugwerkende kracht, kwijt te schelden. Per graf wordt contact opgenomen met de belanghebbenden, want deze operatie vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk.
Wethouder Leon Geilen: “Erkenning is op zijn plaats. Daar hoort wat ons betreft ook een tastbaar en zichtbaar herdenkingsteken bij”. De Molukse gemeenschap heeft gekozen voor een herdenkingsteken in de vorm van een medaillon voor op deze eeuwige graven en komt gezamenlijk met een ontwerp. In totaal zullen 89 graven voorzien worden van een uniek herdenkingsteken. Burgemeester Hans Verheijen: “Er hebben diverse gesprekken plaatsgevonden met de verschillende Molukse gemeenschappen in Sittard-Geleen. Samen hebben we de wensen en mogelijkheden verkend. Ik weet zeker dat ze erg verheugd zijn om te horen dat het college nu deze stappen neemt om de erkenning een eerste vorm te geven”.
Eerder is al besloten om drie kunstwerken te realiseren voor de drie Molukse gemeenschappen in de gemeente ter nagedachtenis van "70 jaar Molukkers in Nederland". In de periode 2023 tot en met 2025 worden deze kunstwerken onthuld. De kunstwerken worden door de gemeente geschonken aan de Molukse gemeenschappen of kerkgemeenschappen.