Toonaangevende regio's op het gebied van gezondheidsonderzoek- en ontwikkeling zijn een samenwerking aangegaan om Europa innovatiever te maken.
Hoe je medische innovaties in hoog tempo ontwikkelt, toont het werkmodel van kennisinstituut Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe) dat 7 jaar geleden met steun van de Provincie Limburg is opgericht. Vanaf 2021 wordt dit model als voorbeeld ingezet voor de ontwikkeling van medische innovaties in Europese landen, onder de vlag van het
Interreg project Medtech4 Europe.
InSciTe, gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus, is opgericht door partijen met ambities in de markt voor biomedische en biobased materialen, waaronder DSM, Universiteit Maastricht & Maastricht UMC+, de Technische Universiteit Eindhoven en de Provincie Limburg. Onderzocht worden onder andere materialen voor nieuwe bloedvaten, materialen waarmee kraakbeen zichzelf herstelt en aangroeit in het lichaam, en de ontwikkeling van slimme medicijncontainertjes voor in het oog.
Creatief in aanpak en financiering
Het werkmodel van InSciTe is tot Europees voorbeeld uitgeroepen door de unieke aanpak en financieringswijze. De gezamenlijke ontwikkeling in een gedeeld biomedisch lab, waar meer dan 100 experts van bedrijven en de academische wereld zij-aan-zij werken, is een creatieve en zeer succesvolle manier gebleken om medische innovatie te versnellen. Ingenieurs werken hier nauw samen met artsen en onderzoekers. Ze vergroten zo hun kennis van deze markt, en kunnen direct testen wat wel en niet werkt. De ontwikkelingstijd van innovaties wordt hierdoor met wel 1 tot 5 jaar verkort. Dankzij InSciTe leren onderzoekers ook wat van belang is voor (latere) commercialisering. Ze worden ook getraind en begeleid bij hun eerste stappen op weg van onderzoeker naar ondernemer.
Om de onderzoeksprojecten te financieren, heeft het instituut succesvol diverse financieringsstromen met een omvang van 90 miljoen euro samen gebracht: Vanuit de academische wereld, de regionale, nationale en particuliere sector, en van de Europese Unie. Emiel Staring, managing director van InSciTe: 'We zijn erg blij dat onze InSciTe manier van werken wordt erkend als een best practice in Europa om de ontwikkeling en klinische toepassing van veelbelovende nieuwe medische innovaties te versnellen. Ons concept kan ook in andere regio's succesvol worden toegepast om de regionale sociale en economische ontwikkeling te bevorderen.'
Snelle weg naar de kliniek
Nieuwe medische technologieën zijn essentieel voor de toekomst om de ouder wordende bevolking oplossingen te kunnen bieden die hun welzijn verhogen en tegelijkertijd kosten van de gezondheidszorg verlagen. Veel medische innovaties die oplossingen zouden kunnen bieden, bereiken echter nooit de kliniek en de patiënten, simpelweg omdat ontwikkeling te duur en te tijdrovend is.
Dit was voor de Provincie Limburg en de andere InSciTe partners een belangrijke reden voor de oprichting van het instituut.
"Het Missiegedreven Economisch Beleid stelt twee missies centraal: Limburg maakt Energiek! en Limburg maakt Gezond! De ontwikkeling van innovaties die een bijdrage leveren aan deze missies speelt hierbij een prominente rol. Het succes van InSciTe is ook het succes van het beleid van de Provincie Limburg om partijen bijeen te brengen om innovaties te versnellen ter bevordering van de maatschappelijke en economische impact in de regio," aldus gedeputeerde Joost van den Akker (Economie, Onderwijs en Sport).
InSciTe selecteert de meest veelbelovende innovaties en begeleidt ze snel richting de kliniek. Deze tijdwinst is belangrijk in de medische technologie sector, waar de ontwikkelingen zich snel opvolgen en de wereldwijde concurrentie groot is. Doordat bedrijven al in de ontwikkelingsfase door InSciTe actief worden betrokken – inmiddels zijn 37 partijen bij InSciTe aangesloten- is de kans op een succesvolle toegang naar de markt groter.
Niet alleen brengt InSciTe producten naar de markt, ook ontstaan er nieuwe bedrijven. Zo is een start up in oprichting voor het knie-implantaat 'SyCap' dat gebruikt zal worden ter vervanging van lokale kraakbeenschade in de knie van patiënten. Het biomedische werkmodel van InSciTe zelf, heeft inmiddels ook geleid tot een nieuw bedrijf: De biomedische leer/werk omgeving van Medace. In totaal heeft InSciTe inmiddels bijgedragen aan de ontwikkeling van 9 start ups, die zijn uitgewaaierd over de Brightlands Maastricht Health Campus en de Brightlands Chemelot Campus.
Bron: Provincie Limburg