Flevolanders lenen het meeste geld en Friezen het minst

12 okt , 7:00 Nieuws
euro calculator langstudeerboete
CC0 via Pixabay/Freep!k
Het gemiddelde leenbedrag in Nederland bedraagt dit jaar een kleine 16.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. Afhankelijk van je woonplaats is dat gemiddelde bedrag hoger of lager.
Zo lenen inwoners van Flevoland gemiddeld het meeste geld met een bedrag van 17.708 euro. Friezen lenen met 13.197 euro het minst. Een auto kopen blijft voor de meeste mensen de belangrijkste reden voor een lening.

Aantal leningen voor een auto stijgt in 2024

Niet alleen is het kopen van een auto de populairste reden om geld te lenen. Over de eerste 9 maanden van 2024 ziet Independer in die categorie ook de grootste groei. Over diezelfde periode in 2023 ging 38% van de Nederlanders een schuld aan voor een auto. In 2024 bedraagt dat aantal tot en met september 42%. In Groningen lenen mensen het vaakst geld voor een nieuwe bolide. Hier gaat het om bijna de helft van alle inwoners. Vergeleken met een jaar eerder is er in de Noordelijke provincie een groei van ruim 7%.
Dat er meer mensen geld lenen voor een nieuwe auto heeft volgens expert geld lenen Marga Lankreijer-Kos van Independer meerdere oorzaken. “Een gedeelte van de aankoopprijs bestaat uit BPM. Deze aanschafbelasting stijgt al een aantal jaar. Dat heeft directe invloed op de hoogte van de nieuwprijs van een auto. Ook weten we dat inflatie, gestegen lonen en duurdere onderdelen de prijs omhoog brengen. Alles bij elkaar opgeteld is het dan ook niet gek dat mensen dit jaar vaker geld lenen voor een nieuwe auto.”

Flevoland leent gemiddeld het hoogste bedrag, Overijssel ziet grootste groei

Inwoners van de provincie Flevoland lenen tot dusver over 2024 gemiddeld het hoogste bedrag. Het gaat hier om een kleine 18.000 euro. “Een mogelijke verklaring is dat er in Flevoland een groot aantal gezinnen woont vergeleken met andere provincies”, zegt expert Marga Lankreijer-Kos. “Woon je met meer mensen, dan heb je doorgaans ook meer kapitaal nodig. Net als in 2023 is het leven dit jaar weer wat duurder geworden. Dit zien we terug in het toegenomen leenbedrag.”
De trend is ook zichtbaar in andere provincies. Zo lenen mensen in dichtbevolkte gebieden zoals Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland gemiddeld tussen de 16.000 en 17.500 euro. In dunbevolkte gebieden zoals Groningen, Friesland en Drenthe bedraagt het gemiddelde leenbedrag dit jaar tussen de 13.000 en 13.500 euro.

Waar wordt voor geleend?

Bron: Independer

Top 5 provincies hoogste leenbedrag 2024:

  1. Flevoland € 17.708 
  2. Noord-Holland € 17.451
  3. Utrecht € 16.230
  4. Zuid-Holland € 16.158
  5. Noord-Brabant € 15.871
Limburg is met een gemiddeld leenbedrag van € 14.861 een middenmoter.

Ruim 5% minder aangevraagde leningen voor verbouwing in Drenthe

Opvallend is dat het leenbedrag stijgt, maar het aantal aangevraagde leningen voor verbouwingen juist daalt. Dat blijkt uit data van Independer. De grootste daling is zichtbaar in Drenthe. Daar loopt het aantal aanvragen terug met ruim 5% vergeleken met 2023. Op nummer twee staat Flevoland met een daling van 4.7%. Provincie Utrecht volgt met 4.4%.

Top 5 provincies afname aantal leningen voor een verbouwing t.o.v. 2023 in %:

  1. Drenthe 5.2% 
  2. Flevoland 4.7 
  3. Utrecht 4.4% 
  4. Zeeland 3.9% 
  5. Friesland 3.5%
Volgens Independer leenexpert Marga Lankrijer-Kos is daar een logische verklaring voor: “De meeste aanvragen komen uit gebieden met veel woonruimte. De kans is aannemelijk dat het om kostbare projecten gaat. Door de gestegen loon- en materiaalkosten kunnen mensen daar nu van afzien. Daarnaast goed om te benoemen dat er tijdens en net na de coronapandemie een piek te zien was in het aantal verbouwingen. Dat kan ook meespelen in de daling van het aantal aanvragen.”