Fontys breidt uit met nieuwe paramedische opleidingen

27 feb 2021, 9:02 Nieuws
orthopedisch schoeisel
Orthodontic Orthopedic, CC0, via Wikimedia Commons

Fontys Paramedische Hogeschool start drie nieuwe deeltijdopleidingen en een gloednieuwe bacheloropleiding en voorziet zo in een grote behoefte van het paramedisch werkveld.

Het aanbod van Fontys Paramedische Hogeschool (FPH) bestaat al uit de voltijdopleidingen Fysiotherapie, MBRT, Logopedie, Podotherapie en Mens & Techniek – Orthopedische (schoen)technologie. Ook biedt de hogeschool onder de vlag van Fontys Pro Health diverse post-hbo-opleidingen en cursussen aan. Daar komen nu de deeltijdopleidingenLogopedie, Podotherapie en Mens & Techniek – Orthopedische (schoen)technologiebij. Ook start in september 2021 de (voltijd) bacheloropleiding Gezondheid in Venlo, waarvan FPH penvoerder is. Het betreft een domeinbrede opleiding vanuit het domein Mens & Maatschappij van Fontys.

Deeltijdopleidingen voor professionals

In de drie paramedische deeltijdopleidingen voor professionals draait het om werken met én voor mensen. Op een heel specifiek terrein kun je als professional veel voor een cliënt betekenen. Ook techniek speelt in meer of mindere mate een rol. Waar logopedisten mensen met problemen rondom spraak, taal, gehoor, stem of slikken helpen, richten podotherapeuten zich op het begrijpen van het menselijk lichaam, met een focus op de voeten. Met bijzondere technieken en verfijnde instrumenten leer je als podotherapeut passende hulpstukken te maken, waardoor voetklachten en klachten die daaruit voortkomen verminderen of helemaal weggaan. Orthopedisch (schoen)technologen zoeken naar oplossingen voor mobiliteitsproblemen of beperkingen, vanuit de anatomie en werking van het lichaam. Alles draait om de vraag 'Hoe kun je de mobiliteit van mensen bevorderen door het aanmeten van hulpmiddelen als orthopedische schoenen, braces en protheses?'.

Welkome nieuwkomers

De deeltijdopleidingen duren in principe vier jaar, net als de voltijdopleidingen. Studenten krijgen onderwijs in verschillende vormen, bijvoorbeeld door coaching, praktijkopdrachten en kennisclips. De deeltijdopleidingen bestaan alle drie uit een combinatie tussen onderwijs en leren op de werkplek. Het onderwijs gaat uit van vraagstukken uit de praktijk, studenten oefenen dat wat ze leren meteen in de praktijk. Brechtje Poelman, consultant Professionele Markt, is blij met de komst van de nieuwe opleidingen: "Het is heel waardevol dat ervaren professionals zich kunnen omscholen naar een ander beroep. Deze nieuwe paramedische opleidingen sluiten mooi aan op hun wensen en behoeften. We leiden deze professionals met plezier op, de praktijk staat te springen om deze nieuwkomers op de arbeidsmarkt."

Gezondheidsprofessional: beroep van de toekomst

De nieuwe voltijdopleiding Gezondheid is uniek in Nederland. De opleiding richt zich op preventie in de gezondheidszorg én op innovaties binnen het gezondheidslandschap waarbij technologie een belangrijke rol speelt. Diverse partners hebben zich verbonden aan de opleiding, zoals Cohesie, Rendiz, de Zorggroep, CarePlus en het Grescollege. Studenten gaan bij de start van de opleiding direct aan de slag met echte praktijkvraagstukken uit de regio. Joke Manders staat als projectleider bij Fontys Paramedische Hogeschool aan de wieg van deze opleiding: "Vanaf de start van de opleiding worden studenten betrokken bij de innovatieopdrachten van de partners. Het leren vanuit deze praktijkvraagstukken staat centraal."

Gezondheidsvraagstukken uit de regio

De opleiding Gezondheid speelt in op de groeiende behoefte van bedrijven, zorginstellingen en overheid aan gezondheidsprofessionals. Professionals die zich richten op het totaal: op de hulpvraag vanuit gezondheid, de organisatie en de leefomgeving. En dus niet alleen op de symptomen (de kwaal of aandoening). "Met deze nieuwe bachelor leiden we dé zorgprofessional van de toekomst op", aldus Thom Rutten, directeur van Fontys Paramedische Hogeschool. "De opleiding is samen met het werkveld in de regio ontwikkeld. Onze studenten en docenten gaan in het leerproces aan de slag met de vragen van deze organisaties. Zo gaan we professionals opleiden die een bijdrage gaan leveren aan specifieke gezondheidsvraagstukken in de regio."

Online voorlichtingen

De deeltijdopleidingen starten in september 2021 in Eindhoven. Geïnteresseerde professionals kunnen in de week van 1 tot en met 4 maart

kennismaken met de opleidingen tijdens een online voorlichtingsweek voor professionals. Meer informatie hierover en opties om aan te melden vind je op de website .

De bacheloropleiding Gezondheid gaat in september 2021 van start in Venlo. Studiekiezers kunnen kennismaken met de opleiding tijdens de online voorlichting op 16 maart, van 18:00 tot 19:00 uur.