Fusie Regionale Ambulancezorg

07 feb 2022, 12:00 Nieuws
ambulance mercedes
In het noorden van de provincie wordt de ambulancezorg uitgevoerd door een private organisatie, in Zuid-Limburg is er nog sprake van een publieke dienst.
Er wordt al enkele jaren toegewerkt naar een fusie, zodat de ambulancezorg in Limburg geheel kan worden uitgevoerd door één organisatie, RAV Limburg. (RAV staat voor Regionale Ambulancevoorziening.) Streefdatum voor de fusie is 1 januari 2023.
Tegenstanders van een fusie vrezen dat daardoor de kwaliteit (onder meer het aantal uitrukposten en het halen van de normen voor uitruktijden) van de ambulancezorg onder druk komt te staan en zijn daarom een petitie tegen de fusie gestart. Het is nog maar de vraag of een fusie daarmee voorkomen wordt of moet worden voorkomen. Volgens de GGD is een fusie noodzakelijk, zodat inwoners van Limburg ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een 24 uur per dag gegarandeerde hoogwaardige ambulancezorg.
Ambulancezorg is een Niet Economische Dienst van Algemeen Belang (NEDAB). Aanbieders van ambulancezorg worden door de minister aangeduid als enige partij die in de regio deze zorg mag leveren. Ambulancezorg is derhalve geen markttaak. Daarbij is de ambulancezorg zodanig ingericht dat de vastgestelde aanrijtijden bij 95% van de bevolking gehaald kunnen worden. Dat wordt na de fusie niet anders.
De kwetsbaarheid van de ambulancezorg zit hem overigens meer aan de achterkant dan aan de voorkant, namelijk bij personeel dat ervoor moet zorgen dat de medewerkers die op de ambulance rijden hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Met name daar draagt schaalvergroting door fusie bij aan het kunnen behouden van een goed functionerende ambulancezorg in heel Limburg.
Voor gemeenten in Zuid-Limburg heeft de fusie geen financiële gevolgen, want ook na fusie zijn gemeente geen geld kwijt aan huisvestingskosten. Wel dienen ze behulpzaam te zijn bij het zoeken naar locaties en het afgeven van omgevingsvergunningen voor ambulanceposten.
Formeel is de Minister van Medische Zorg verantwoordelijk voor een duurzame veiligheidsstelling van ambulancevoorzieningen en de bekostiging loopt via de Zorgverzekeraars. Het besluit tot ontvlechting uit de Gemeenschappelijke Regeling van de GGD Zuid-Limburg en het overdragen van de ambulanceactiviteiten naar de nieuwe stichting RAV Limburg is evenwel aan het Algemeen Bestuur van de GGD.
Wethouder L. Geilen is portefeuillehouder Volksgezondheid in Sittard-Geleen en lid van het Algemeen Bestuur van de GGD Zuid-Limburg. Hij heeft van het College van B&W van de gemeente toestemming gekregen om vóór de fusie te stemmen.