Met het zetten van de handtekening onder de overeenkomst met de gemeente is Voetbal Vereniging Sittard (VVS) de eerste amateurvereniging in Sittard-Geleen waar met een renteloze lening van de gemeente duurzaamheidsmaatregelen worden getroffen aan het complex.
De clubkantine is voorzien van nieuwe kozijnen met HR++-glas en de lichtmasten van het hoofdveld krijgen LED-verlichting. Ook wordt het complex aardgasvrij door het aan te sluiten op Het Groene Net.
Het complex van de voetbalvereniging in de wijk Limbrichterveld is onderdeel van een proef om acht panden te verduurzamen in samenwerking met de gebruikers van de panden. Dankzij de samenwerking worden de panden toekomstbestendig en energiezuinig gemaakt. De verenigingen besparen daardoor fors op de energiekosten.
Om de verduurzaming mogelijk te maken, stelt de gemeente 250.000 euro beschikbaar in een zogeheten revolverend fonds. De gebruikers van de gemeentelijke panden kunnen uit dat fonds geld lenen voor verduurzaming. Die lening wordt zonder rente terugbetaald met een tijdelijke huurverhoging voor de gebruikers. Die verhoging is maximaal de helft van het bedrag dat wordt bespaard op de energiekosten, waardoor de gebruikers direct financieel voordeel hebben.
"Je ziet dat het vaak lastig is voor verenigingen om te starten met het verduurzamen van hun onderkomen. Daar hebben ze het geld simpelweg niet voor", zegt wethouder Kim Schmitz (duurzaamheid). "Dankzij deze pilot kunnen ze dat geld makkelijk lenen en krijgen ze er behalve een veel comfortabeler onderkomen ook nog een besparing voor terug. Beter kan het niet."
Het terugbetaalde bedrag wordt weer gestort in het fonds, zodat dit kan worden gebruikt voor andere panden die zijn opgenomen in de pilot. Behalve het complex van VVS zijn dat de Stadssporthal, de complexen van hockeyclub Scoop en voetbalvereniging DVO, de sportzaal aan de Brouwersstraat in Geleen, de gymzaal aan de Gounodstraat in Geleen-Zuid, het Hubertushuis in Oud-Geleen en het gemeenschapshuis in Limbricht. Voor al deze gebouwen is een lijst samengesteld met mogelijke maatregelen om energie te besparen, wat die maatregelen kosten en welke besparing ze opleveren. In de meeste gevallen gaat het om zonnepanelen, isolatiemaatregelen, LED-verlichting en HR++-glas. VV Sittard zet een deel van de lening in voor aansluiting op Het Groene Net dat al in de wijk ligt.
Foto boven dit bericht: wethouder Kim Schmitz en Michel Bons van VVS tekenen de overeenkomst