Geslaagd - de vlaggen hangen weer uit

05 jun 2020, 18:00 Nieuws
geslaagd 2020
Sittard-Geleen.nieuws.nl

In veel straten zie je ondanks de coronacrisis ook dit jaar weer een bekend beeld: de vlag hangt uit, want er is iemand geslaagd!

Het voelt wel anders dan normaal, want vanwege de coronacrisis konden de centrale examens in het middelbaar onderwijs dit jaar niet doorgaan. Het eindcijfer van eindexamenkandidaten werd daarom ditmaal enkel bepaald door de cijfers die werden behaald bij de al eerder afgelegde schoolexamens. Het is immers geen optie om alle leerlingen het schooljaar over te laten doen en de doorstroming naar eventuele vervolgopleidingen een jaartje stil te leggen.

Het kan bij veel leerlingen gemengde gevoelens opleveren: ze hebben hard gewerkt voor dat zo belangrijke centrale eindexamen en dan gooit de coronapandemie alles overhoop. Zo'n eindexamen is toch hét afsluitende moment van een schoolopleiding en nu voelt het wellicht onaf. Anderen zullen wellicht opgelucht adem hebben gehaald, omdat ze met de bij de schoolexamens behaalde cijfers met de hakken over de sloot geslaagd zijn.

Volgens een onderzoek van Greetz (naar eigen zeggen van Nederlands marktleider in online papieren wenskaarten uitgegroeid tot platform voor persoonlijke verrassingen, zoals bloemen, ballonnen, taarten en chocolade) op basis van cijfers van DUO en CBS blijken leerlingen in veel scholen in Nederland de afgelopen vijf jaar één tot enkele tienden hoger te scoren bij de schoolexamens dan bij het centrale eindexamen. Dat is ook in Limburg zo.

Uitzonderingen in onze provincie zijn Gennep, Horst aan de Maas en Nederweert. Gennep is volgens het onderzoek de enige gemeente in Limburg waar scholieren op de schoolexamens 0,2 punt lager scoren dan op het centrale eindexamen. Gemiddeld slaagt daar 98,5 procent van de examenkandidaten. In Horst aan de Maas en in Nederweert scoren de eindexamenkandidaten 0,1 punt lager en slaagt respectievelijk 96,9 en 92,8 procent. In Sittard-Geleen scoren de leerlingen gemiddeld 0,1 punt hoger dan op het centrale eindexamen. Hier slaagt gemiddeld 90,9 procent van de eindexamenkandidaten. Brunssum scoort volgens Greetz het slechtste van heel Nederland: daar liggen de cijfers voor de schoolexamens 0,6 punt hoger dan tijdens het centrale eindexamen en slaagt uiteindelijk 75,5 procent voor het eindexamen. Mogelijk hebben leerlingen daarom voordeel gehad van het schrappen van het centrale eindexamen.