Goedbezochte Dodenherdenking in Sittard

05 mei , 10:00 Nieuws
dodenherdenking 2024 01
SGN
Op de algemene begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard vond zaterdagavond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats.
Voorafgaand daaraan werd een interkerkelijke gebedsdienst gehouden in de Grote Kerk. Na de dienst volgde een stille tocht naar het oorlogsmonument op de Markt, waar kransen werden gelegd en waar stadsdichter Drik Heffels een voordracht hield. Daarna ging het in een stille optocht verder naar de begraafplaats.
In zijn toespraak na de twee minuten stilte en het klinken van het Wilhelmus ging burgemeester Hans Verheijen in op de momenteel sombere tijden met oorlogen en oorlogsdreiging en het gegeven dat er in duistere tijden altijd mensen opstaan die tegen de stroom in durven te gaan. Hij haalde daarbij onder meer als voorbeeld Zef Ronden aan, net als Paulus Crauwels en voormalig burgemeester Corbeij van Broeksittard betrokken bij verzet tegen de Duitse bezetter. En hij stelde vervolgens zichzelf de vraag of hij de moed zou hebben om in oorlogsomstandigheden keuzes te maken die het eigenbelang en de eigen veiligheid en die van je familie ruim overstijgen. Zijn antwoord daarop: "Ik weet het niet". Het is een onmogelijke keuze, een keuze waarvan je hoopt dat je er nooit voor zult komen te staan en – mocht het dan toch gebeuren – dat je de juiste keuze maakt. (Lees verder onder de foto.)
dodenherdenking 2024 02
Dodenherdenking 2024 - toespraak door burgemeester Hans Verheijen
Na de toespraak werden er kransen en bloemstukken gelegd: door burgemeester Hans Verheijen namens de Gemeente Sittard-Geleen; de voorzitter van de joodse Gemeenschap Limburg; het Oorlogsgraven comité; het Oranjecomité Sittard ; vertegenwoordigers van het Rooms katholiek Dekenaat, de Protestantse Gemeente en het Apostolisch Genootschap; een vertegenwoordiger van het COC-Limburg; het bestuur van de stichting Stolpersteine; een delegatie van de in Sittard woonachtige veteranen en de bond van wapenbroeders; vertegenwoordigers van Amnesty-international afdeling Westelijke Mijnstreek; een vertegenwoordiging van het Rode Kruis afdeling Sittard-Geleen en namens de lokale politieke partij SPA. Tenslotte legde de koningin van de Stadsschutterij Sint Rosa haar bloemboeket bij de kransen en legden leden van scouting St.-Jozef bloemstukken bij de vier tableaus waarop de namen van alle Sittardenaren staan vermeld die in de oorlog door geweld zijn omgekomen of door de Nazi’s zijn vermoord.
Aansluitend droeg Pien Geilen, leerling van 3 gymnasium van het Trevianum het door haar geschreven gedicht ‘vrij toch?’ voor.

Kindermonument

Met het kindermonument worden schoolkinderen actief betrokken bij de herdenkingsplechtigheid om de herinnering en de waarschuwing die deze inhoudt door te geven aan volgende generaties. (Lees verder onder de foto.)
dodenherdenking 2024 05
Kindermonument door leerlingen van basisschool Overhoven
Dit jaar werd het Kindermonument uitgevoerd door kinderen van basisschool Overhoven. Zij voerden 'Het onderduikspel' op, een toneelstuk geschreven en geregisseerd door Peggy Lebens van het Pitboeltheater. Het stuk is gebaseerd op het verhaal van Herman Silbernberg die als achtjarig joods kind samen met zijn zus moest onderduiken. Zijn ouders hebben hen hierop voorbereid met het Onderduikspel. (Lees verder onder de foto.)
In 2025 zullen kinderen van Basisschool de Reuzepas in Geleen het Kindermonument verzorgen.
Als afsluiting van de herdenking volgde zoals gebruikelijk een rondgang langs de graven van Nederlandse en Britse militairen en langs de Joodse graven op de begraafplaats, waar alle namen van de 114 in de oorlog vermoorde Sittardse Joden werden uitgesproken.
dodenherdenking 2024 04
Dodenherdenking 2024 - Erewacht verzorgd door leerlingen van het Vista-college.