Grens nog steeds barrière voor arbeidsmarkt grensregio

23 nov 2016, 10:18 Nieuws
grensbord duitsland
MPD01605 (Flickr: Deutschland) [CC BY-SA 2.0] via Wikimedia Commons

De grens met het buitenland werkt nog steeds als een barrière voor de arbeidsmarkt. Voor Limburg valt er dan ook nog veel te verbeteren.

Onze provincie heeft van alle Nederlandse provincies immers de langste grens met dat buitenland: over 351 kilometer grenst Limburg aan België en Duitsland, en slechts over 115 kilometer met de rest van Nederland.

Volgens Joost van Gemeren, Paul Verstraten en Peter Zwaneveld zijn meer werk en hogere lonen mogelijk in de Nederlandse grensregio. Die conclusie trekken zij in het onderzoek 'De arbeidsmarkt aan de grens met en zonder grensbelemmeringen' van het Centraal Planbureau (CPB) dat vandaag is verschenen.

Taal, cultuur en diploma's

Op dit moment vormt de grens nog een barrière voor de arbeidsmarkt in de grensregio. De barrière ontstaat bijvoorbeeld door taal- en cultuurverschillen met de andere landen en het feit dat buitenlandse werkgevers Nederlandse diploma's niet altijd erkennen.

Deze belemmeringen voorkomen dat werknemers de juiste werkgever kunnen vinden, en andersom. Bedrijven en werknemers zijn daardoor minder productief. Dit vertaalt zich in een lagere werkgelegenheid en lagere lonen. Als deze belemmeringen echter worden weggenomen, groeit de productiviteit in de regio. Zo ontstaan nieuwe banen en stijgen de lonen.

Vooral de Duitse grens vormt nu een belemmering voor de arbeidsmarkt, meer dan de Belgische. Dit kan te maken hebben met het feit dat men in Duitsland een andere taal spreekt en in Vlaanderen niet. Langs de Duitse grens is daarom in potentie ook meer te winnen. Verder kunnen gebieden nabij buitenlandse steden vooruitgang boeken, omdat in steden veel werkgevers te vinden zijn.

In het algemeen is er heel weinig kennis over welk beleid nu effectief is om de grensproblematiek op te lossen. Een uitzondering op die regel is het (beter) erkennen van diploma's aan beide kanten van de landsgrens. De wetenschappelijke literatuur geeft overtuigend bewijs dat dit de interactie over de grens, die nu nog beperkt is, vergroot.