Naar aanleiding van de recente landelijke media-aandacht starten zes inwoners van Sittard het ‘Comité Flodder Filmhistorie Sittard-Geleen’ (CFF) om het Flodder-erfgoed zichtbaar te maken.
Veel film- en serieopnames vonden destijds immers plaats in de Sittardse wijk Kollenberg. Volgens CFF is er te weinig gedaan met dit stukje Sittardse cultuur: “Je ziet het nauwelijks. Waar de gemeente de bal laat liggen, pakken wij hem op.”
Via verschillende initiatieven hoopt het comité Flodder weer terug te brengen in het straatbeeld.
In 1986 koos filmregisseur Dick Maas voor de Sittardse Kollenberg als decor voor de fictieve villawijk ‘Zonnedael’, waar de familie Flodder dan gehuisvest werd als onderdeel van een gemeentelijk integratieproject, zo luidde het filmplot. Flodder werd een van de grootste Nederlandse filmhits, waarna Flodder twee filmvervolgen kreeg (Flodder in Amerika! en Flodder 3) en een 62 afleveringen tellende tv-serie – waarvan ook nog delen in Sittard zijn opgenomen. Het erfgoed van deze Nederlandse film- en tv-klassieker ligt in Sittard-Geleen, reden voor Ernest America, Björn Bonten, Ine Evers, Laurent Notermans, Pepijn Pi Van de Venne en Frank Vaessen om zich te verenigen in het ‘Comité Flodder Filmhistorie’ (CFF).
“Het is mooi hoe we iconen van onze gemeente – zoals Toon Hermans – zichtbaar maken in onze stad, maar de familie Flodder mag zeker niet in dat straatbeeld ontbreken. Ook de Flodder-trots moeten we breed uitstralen, er zijn niet veel gemeenten met internationaal filmerfgoed in handen. Waar de gemeente de bal laat liggen, pakken wij hem op,” aldus comitévoorzitter Pi Van de Venne. Voormalig Flodder filmcrew-lid Laurent Notermans (tevens buurtbewoner van de Kollenberg) zegt dat er veel ideeën zijn om inwoners en bezoekers meer in aanraking te laten komen met de geschiedenis van Flodder-opnames in Sittard: “Denk aan een expositie in de binnenstad met foto- en filmmateriaal.” Comitélid Frank Vaessen was destijds aanwezig bij alle opnames die in Sittard plaatsvonden en heeft door de jaren heen het nodige Flodder-archief opgebouwd: merchandise, Flodder-documentaires en ‘behind-the-scenes’ beelden.
Kollenbergbewoonster Ine Evers ziet nog met enige regelmaat Flodder-toeristen voorbijkomen in de wijk. “Het waren leuke tijden toen, onze kinderen waren notabene figuranten.” Pi Van de Venne zegt daarom dat het goed zou zijn om het ‘Welkom in Zonnedael’-bord terug te plaatsen aan de voet van de Kollenberg: “Zo’n initiatief maakt het Flodder-verleden een stuk tastbaarder. Dat is nog niet eens een heel lastig klusje. Maar ook denken we aan Flodderwandelingen door de Kollenberg.” Comitélid Björn Bonten voegt daaraan toe dat “het comité voornemens is Dick Maas en/of andere partijen, zoals NewBe, dat werkt aan de spin-off, of RTL - dat de filmrechten beheert - aan te schrijven om nog andere ideeën en mogelijkheden uit te werken. Uiteraard zullen we ook in gesprek gaan met de gemeente over al onze plannen.”
Ernest America – die als Rambo-lookalike in Flodder 1 speelde – geeft aan blij te zijn met de oprichting van het comité. “Het Flodder-erfgoed heeft liggen te verstoffen hier in Sittard. Je ziet het nauwelijks. Als comité gaan we dat veranderen. Voor je het weet scheurt de roze Chevrolet weer door de straten,” aldus America. Het comité gaat als eerste werken aan het leggen van de nodige contacten. Ons eerste project richt zich op een mini-Expo en Flodderwandelingen door Sittard. We mikken in 2026, wanneer het precies 40 jaar geleden is dat de eerste Flodder in première ging, op een grotere expositie en mogelijke filmavonden.