InSciTe en Neuroplast ontwikkelen een uniek concept waarmee innovaties daadwerkelijk tot in de patiënt komen.
Om van concept tot patiënt te komen, zijn een aantal specialistische en kapitaalintensieve stappen nodig. Dit is voor innovatieve biotech vaak een struikelblok.
Het stamcelbedrijf Neuroplast en stichting Chemelot InSciTe gaan een vergaande samenwerking aan, die moet leiden tot de benodigde goedkeuringen en vergunningen voor een zogenoemde matrix GMP-faciliteit.
Het idee achter deze matrix GMP-faciliteit is het zoveel mogelijk delen van kennis, kunde en infrastructuur. Een faciliteit uniek voor Nederland en ver daarbuiten. Het gaat om de verdere specialisatie van de biomedische faciliteit van InSciTe, inclusief de daarvoor benodigde validatie. Middels deze matrix kunnen zowel academische concepten als ook kleine ondernemingen makkelijker en sneller de stap maken van laboratorium naar patiënt.
Bij biomedisch onderzoek en ontwikkeling wordt vaak kennis en kunde gedeeld om een idee verder uit te werken en in het lab te testen. Soms wordt een start-up gecreëerd om een medisch product daadwerkelijk in de patiënt te valideren en, indien succesvol, op de markt te brengen.
Omdat het op de markt brengen van producten niet de kernactiviteit van academische instellingen is en jonge biotech bedrijven vaak moeite hebben het benodigde kapitaal te verkrijgen, stranden veel goede concepten en bedrijfjes nog voordat de effectiviteit van de medische ontwikkeling daadwerkelijk in de patiënt gevalideerd is. Door het simpelweg delen van specialistische basisonderdelen van het proces die voor iedere ontwikkeling nodig zijn, worden de kosten drastisch teruggebracht, waardoor in principe ieder concept, hetzij vanuit een onderzoeksinstelling hetzij vanuit een bedrijf, de patiënt kan bereiken.
In een matrix Good Manufacturing Practice (GMP)-faciliteit worden basisonderdelen zoals infrastructuur, kwaliteitssystemen, personeel en wat meer, samengebracht. Het gebruik is vergelijkbaar met het bouwen van een huis met legoblokjes. Afhankelijk van de behoefte worden de benodigde blokjes in elkaar geklikt: een cleanroom, het diagnostiek lab, de kwaliteitsprotocollen, specialistisch personeel, bestellen en leveren van goederen, enzovoort. Het zijn onderdelen die slechts tijdelijk nodig zijn ofwel gedeeld kunnen worden met anderen. Uiteindelijk hoeft een bedrijf alleen nog maar het laatste, identiteit bepalende deel van het biomedisch product of proces voor eigen rekening te nemen.
Op de Brightlands Health Campus in Maastricht heeft het Limburgse stamcelbedrijf Neuroplast haar concept bewezen en staat aan de vooravond van het naar de patiënt brengen van een stamceltherapie ter behandeling van dwarslaesies. Het biomedisch programma van het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe) richt zich op samenwerkingen waarbij bewezen concepten vertaald worden naar biomedische innovaties die daadwerkelijk in de patiënt gevalideerd worden. Op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen beschikt InSciTe over de benodigde infrastructuur en gaat deze nu verder uitbouwen met kwaliteitssystemen, trainingen en personeel, beschikbaar naar behoefte van partijen. Door de handen ineen te slaan hopen InSciTe en Neuroplast binnen een jaar de stamceltherapie in de patiënt te hebben en daarmee de haalbaarheid van de matrixfaciliteit te bewijzen. Deze matrixfaciliteit zal niet alleen helpen de droom van patiënten en jonge biotech ondernemers te verwezenlijken, maar ook regionale groei stimuleren.
Dr. Daniëlle Curfs – Programma manager Biomedical, Chemelot InSciTe:
"Stap 1 was het realiseren van onze biomedische faciliteit. Nu staan we aan de vooravond van verdere uitbreiding en specialisatie tot een uniek concept: een matrix GMP-faciliteit. De vraag naar zo’n faciliteit is groot, maar alleen door een optimale samenwerking met oog voor alle betrokkenen kunnen we ons einddoel bereiken. Wij zijn trots op het partnerschap met Neuroplast waarin de missie van InSciTe Biomedical wordt bekrachtigd: duurzame bruggen bouwen tussen partijen om het gat tussen innovatie en patiënt te dichten."
Drs. Johannes de Munter – CEO Neuroplast:
"Zowel Neuroplast als InSciTe hebben eenvoud als uitgangspunt voor de ambitieuze doelstellingen. Neuroplast in het product en productieproces dat we willen neerzetten en InSciTe in het gebruik van haar faciliteiten. Voor ons beiden geldt dat we onbekend terrein bewandelen in onze unieke aanpak. Dat vraagt om doorzettingsvermogen en vertrouwen, want alleen dan kunnen we onze ambities realiseren en daadwerkelijk een verschil maken voor de patiënt."
Drs. Twan Beurskens – Gedeputeerde Economie & Kennisinfrastructuur van de Provincie Limburg:
"Het is goed om te zien dat in de samenwerking tussen Neuroplast en InSciTe gebruik wordt gemaakt van de meerwaarde van één Brightlands-campus met meerdere locaties. Uiteindelijk is het bouwen op elkaars sterktes de sleutel tot versnelling van innovatie en succesvolle kennisvalorisatie."