door Nicole Laumen | Help! Mijn werkgever betaalt mijn loon niet (tijdig)! of Help! Ik kan mijn werknemer niet (op tijd) betalen!
door Nicole Laumen | Help! Mijn werkgever betaalt mijn loon niet (tijdig)! of Help! Ik kan mijn werknemer niet (op tijd) betalen!
Een werkgever is verplicht om het loon op tijd aan zijn werknemer te betalen. Het komt echter steeds vaker voor dat werkgevers het loon van werknemers te laat betalen. De economische crisis wordt hierbij vaak als reden opgevoerd.
Soms is in de arbeidsovereenkomst niet opgenomen wanneer het loon moet worden betaald. Als het loon wordt berekend over een bepaald tijdvak moet het direct na afloop van het tijdvak worden betaald met dien verstande dat het tijdvak voor voldoening niet korter is dan één week en niet langer is dan één maand. In de meeste arbeidsovereenkomsten is echter het tijdstip opgenomen waarop het loon moet worden betaald. In de praktijk wordt het loon door de werkgever meestal betaald aan het einde van de periode waarover gewerkt is.
Wettelijke verhoging en wettelijke rente
De werknemer heeft bij te late betaling van het loon bovendien aanspraak op de wettelijke verhoging. De wettelijke verhoging is een soort boete die de werkgever dient te betalen over het bruto loon dat te laat betaald is. De wettelijke verhoging is bedoeld als prikkel voor de werkgever om het loon tijdig te betalen.
De wettelijke verhoging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon had moeten worden betaald 5 procent van het brutoloon per dag. Voor elke volgende werkdag bedraagt de boete 1 procent. De wettelijke verhoging kan nooit meer zijn dan 50 procent van het loon. Die 50 procent is al na 33 werkdagen bereikt.
Bij overschrijding van de termijn verkeert de werkgever van rechtswege in verzuim. Een nadere ingebrekestelling is niet vereist. De werkgever is de wettelijke verhoging verschuldigd indien de niet tijdige voldoening aan de werkgever kan worden toegerekend. Financiële overmacht bij de werkgever is geen reden om niet tijdig te betalen. Naast de wettelijke verhoging kan de werknemer eveneens de wettelijke rente over het achterstallige loon en de wettelijke verhoging vorderen. Hiervoor is wel een ingebrekestelling vereist.
Wat kan de werknemer doen?
Als de werkgever uw loon niet tijdig betaalt, kunt u uw werkgever het beste een aangetekende brief of e-mail sturen waarin aangegeven wordt hoeveel loon u nog dient te ontvangen met het verzoek om tot betaling over te gaan. Mocht dit niet baten dan kunt u een kort geding procedure opstarten.
Naast het loon kan dan de wettelijke verhoging en de wettelijke rente gevorderd worden. KampsVanBaar Advocaten kan deze procedure namens u voeren. Houd er daarbij wel rekening mee dat de rechter de bevoegdheid heeft om de verschuldigde wettelijke verhoging te matigen. Van deze bevoegdheid maakt de rechter regelmatig gebruik.
Wat kan de werkgever doen?
Het loon van uw werknemers dient op tijd te worden betaald. Uit het feit dat de eerste dagen geen boete is verschuldigd, kan worden afgeleid dat de wetgever een kleine vertraging nog wel acceptabel acht, daarna komt het u echter duur te staan. Bij (structurele) liquiditeitsproblemen biedt het niet (tijdig) betalen van het loon van uw werknemers uiteraard geen oplossing. Beter is het om dan kritisch naar uw organisatie te kijken en daarnaar te handelen. Zitten de juiste werknemers nog wel op de juiste plek? Is er niet te weinig werk voor het aantal werknemers dat bij u in dienst is?
KampsVanBaar Advocaten kan u hierover verder adviseren en begeleiden bij eventueel te nemen maatregelen.
Door Nicole Laumen.
Advocaat bij KampsVanBaar Advocaten in Sittard.