Heringebruikname Verschueren-pijporgel op 28 juni in Zuyderland

04 feb 2020, 15:25 Nieuws
pijporgel
Stichting Behoud Franse Klooster, Kapel en Orgel zet zich sinds 2011 in voor het behoud van het erfgoed van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid.
Het Franse Klooster is de oude benaming voor het voormalige ziekenhuis aan de Walramstraat in Sittard.
Een van de hoofddoelstellingen van de stichting is de herbouw- en herplaatsing van het waardevolle historische Verschueren-pijporgel uit de oude ziekenhuiskapel, dat bij een brand in 2010 zware schade heeft opgelopen. "Na een intensieve zoektocht naar een 'passende herbestemming', na jaren van voorbereiding met vele vrijwilligers en partners en het organiseren van vele concerten- en activiteiten kunnen wij met vreugde en een voldaan gevoel melden dat wij het orgel op zondag 28 juni aanstaande feestelijk in gebruik zullen gaan nemen", zo meldt de stichting in een uitnodigingsbrief aan het College van B&W en de gemeenteraad van Sittard-Geleen.
Het oorspronkelijke Verschueren pijporgel wordt momenteel door Nijsse Orgelbouw uit Oud-Sabbinge (Zeeland) herbouwd tot een continuo-orgel voor gebruik in Zuyderland Medisch Centrum locatie Sittard-Geleen. Een continuo-orgel is een verplaatsbaar pijporgel. Het orgel kan zowel voor liturgische vieringen en concerten in de Stilte Ruimte (kapel) als in de hal van het ziekenhuis worden gebruikt, zodat patiënten, hun familie en bezoekers van het ziekenhuis er plezier aan kunnen beleven. Daarnaast zal het orgel gebruikt worden voor muziekstudie door (conservatorium)studenten.
Het pijpwerk in het orgel is voor een belangrijk deel afkomstig uit het voormalige Verschueren-pijporgel van het Franse Klooster.
Op zondag 28 juni 2020 wordt het orgel feestelijk in gebruik genomen in Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen.
  • Om 10:00 uur wordt het orgel ingezegend tijdens de feestelijke Eucharistieviering in de Stilte Ruimte van Zuyderland.
  • Om 16:00 uur vindt in de hal van het ziekenhuis een openingsconcert plaats door organiste Anja Hendrikx, met medewerking van sopraan/fluitiste Alice Gort-Switynk.