Woensdag vond in de Stadsschouwburg van Sittard-Geleen de première van Impulsz plaats: een jaarlijks terugkerend ondernemersevent voor ondernemers met groeiambities en mensen met een gezonde interesse in ondernemend Limburg.
De avond was een initiatief van Bedrijvenparken Sittard-Geleen en de Lionsclubs Ambt Born en Sittard-Geleen.
Het thema van dit jaar: Het Nieuwe Oogsten. Na een welkomstwoord van burgemeester Sjraar Cox werd duidelijk wat onder Het Nieuwe Oogsten wordt verstaan: een combinatie van innovatie, inspiratie, leiderschap en bovenal duurzaam ondernemen. Sprekers van de avond: DSM-topman Feike Sijbesma, Frank Schaap van Brightlands Chemelot Campus en conferencier Jörgen Raymann. Avondvoorzitter was Jeroen van der Burgt.
DSM topmanFeike Sijbesmapresenteerde tijdens zijn verhaal de nieuwe campagne van DSM: Science can change the world. Met een aansprekende film - te zien op de campagnewebsite sciencecanchangetheworld.org - schetste Sijbesma het grote belang van de wetenschap voor onze toekomst - en die van de planeet. Volgens Sijbesma is de opwarming van de aarde en de klimaatverandering een probleem dat door 95 procent van alle wetenschappers wordt geweten aan het onverstandig gebruik van fossiele brandstoffen. Het dringt alleen onvoldoende door tot de politiek.
De nieuwe DSM-campagne is een eerbetoon aan alle wetenschappers die vaak tegen de stroom in doorzetten om met hun onderzoek de wereld te verbeteren. Het is een pleidooi voor duurzame wetenschap, wetenschap die zorgt voor gezonder voedsel, betere materialen en minder schade aan het milieu.
Daarop sloot de presentatie Idee zoekt ondernemer van Frank Schaapvan Brightlands Chemelot Campus mooi aan, want ook op Brightlands wordt door knappe koppen hard gewerkt aan de productie van betere materialen en gezonder voedsel met minder schade aan het milieu. Hij schetste de verwachte groei van en ontwikkelingen op de Chemelot Campus en haalde daarbij het Geleense bedrijf Isobionics aan als een van de aansprekende voorbeelden van een innoverend bedrijf dat profiteert van de op de campus geboden mogelijkheden. Isobionics opende woensdag een nieuw laboratorium op de campus.
Jörgen Raymannsloot de avond af. Als een motivational coach schetste hij het belang van betekenisvol ondernemen, voor een betere wereld en voor elkaar, vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Kies voor waar je in gelooft, kom uit je comfortzone en wees niet bang voor innovatie. Maar blijf vooral ook jezelf. "Vandaag is mijn dag - claim elke dag - het is het eenvoudigste wat er is -don't just say it believe it. De basis van het ondernemen!".
De opbrengst van de avond komt ten goede aan de Stichting Leergeld. Deze heeft het bijeenbrengen van gelden ten doel ten behoeve van het doen van uitkeringen aan in de Westelijke Mijnstreek woonachtige personen, die zelf niet alle noodzakelijke kosten van educatie, recreatie, sociale en sportieve ontplooiing van hun kinderen in de leeftijd van in principe vier tot achttien jaar, kunnen opbrengen en waarvoor de mogelijkheden van een voorliggende (wettelijke) voorziening zijn uitgeput of niet toereikend zijn.
[caption id="attachment_59539" align="alignnone" width="620"]
Interim voorzitter Miel Vencken (midden op de foto) van de Stichting ontving een cheque van 8000 euro uit handen van de organisatoren van Impulsz: links op de foto Maurice Wessels, president Lions Sittard-Geleen, naast hem Fergus Royer, president van Lions Ambt Born, rechts van Miel Vencken Yvonne Salvino, voorzitter BSG en burgemeester Sjraar Cox.