Horecasector verwacht dat personeelstekort komende jaren aanhoudt

09 jan , 15:10 Nieuws
serveerster met bier
© Freep!k
Het personeelstekort in de Nederlandse horecasector zal de komende jaren aanhouden, verwacht Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Volgens de brancheorganisatie komt dat met name door vergrijzing en minder jongeren die beschikbaar zijn voor werk in restaurants, cafés en hotels.
Zo merkt KHN dat het aantal jonge mensen dat een beroepsopleiding volgt voor een horecabaan al jaren daalt. Stonden er in schooljaar 2017-2018 nog ruim 35.000 studenten ingeschreven bij een opleiding, in schooljaar 2021-2022 was dat volgens de brancheorganisatie met 17 procent afgenomen tot ruim 29.000. In combinatie met de vergrijzing heeft dat invloed op de aanwas van nieuwe mensen.
Het aantal werkenden in de sector steeg in 2022 tot ruim 508.000, boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat staat in een recent arbeidsmarktrapport dat ABF Research heeft opgesteld in opdracht van KHN en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). In de eerste helft van vorig jaar stabiliseerde het aantal werkenden in de horeca.
Maar desondanks blijft de vraag naar personeel hoog, stelt KHN. De brancheclub wil daarom dat bedrijven investeren in hun personeel. KHN wil ondernemers daarbij steunen, maar ook zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden. “Hiermee bieden we medewerkers groeiperspectief binnen de sector, terwijl ondernemers de ruimte houden om te ondernemen”, stelt de organisatie.
Want ondernemers in de horeca hadden het de afgelopen jaren zwaar, met name door de coronacrisis. Inmiddels ligt de omzet in de sector met 31 miljard euro in 2023 boven het niveau van voor de pandemie. Maar de marges zijn kleiner geworden door de gestegen kosten voor energie, personeel, inkoop en huisvesting. “Voor het eerst sinds 2015 zien we ook een daling in het aantal horecalocaties”, stelt KHN, die niet verwacht dat de situatie in 2024 zal verbeteren.