In de dagen voor kerst werd meer gepind in vergelijking met een jaar eerder. Volgens de Betaalvereniging Nederland lag het aantal transacties in de laatste vier dagen voor kerst 10 procent hoger dan een jaar eerder.
Daarbij is de situatie wat betreft
coronamaatregelen gelijk aan die van 2020 toen er ook een
lockdown gold. Mensen kochten vooral meer eten, drinken en andere zogeheten genotsmiddelen.
Het aantal betalingen de voorbije dagen lag ook 10 procent hoger dan tijdens een gemiddelde week in november, toen er geen sprake was van een lockdown. De omzet die met de
pinbetalingen was gemoeid steeg met 30 procent, meldt de Betaalvereniging op basis van metingen van transactieverwerker Worldline.
De laatste dag voor kerst ging het om 17,1 miljoen pinbetalingen, goed voor een totaalbedrag van 504 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 15 procent in vergelijking met vorig jaar. Rond het middaguur werden 690 pinbetalingen per seconde gemeten. In de laatste volledige week voor kerst ging het om dik 99 miljoen betalingen via pin, goed voor een omzet van bijna 2,7 miljard euro.
In vergelijking met de laatste kerst voor de crisis twee jaar terug lag het aantal pinbetalingen 5 procent lager en werd een kwart minder uitgegeven. Sinds 2019 is het aantal contante betalingen met bijna een derde gedaald. Via iDEAL werd daarentegen vaker afgerekend. Hier ging het om een plus van het aantal betalingen met 55 procent en een omzet die dagelijks tot 80 procent hoger lag.
Het aantal iDEAL betalingen in de week voor kerst kwam uit op 28,7 miljoen, goed voor 2,7 miljard euro aan omzet. In een ‘normale’ week, zonder lockdown’ betreft ruim de helft van de iDEAL-betalingen mobiele betaalverzoeken zoals tikkies en het betalen van gewone rekeningen en zaken als verkeersboetes.