Infrastructuur Gardenz gaat op de schop

08 jun 2020, 17:05 Nieuws
start werkzaamheden gardenz
Vandaag is op huis- en tuinboulevard Gardenz in Geleen een begin gemaakt met werkzaamheden ter verbetering van de infrastructuur van het winkelgebied.
Nu alle bouwkavels op het terrein, waarvan de aanleg 18 jaar geleden startte, zijn ingevuld wordt het tijd om de infrastructuur, die stapsgewijs samen met de invulling van de diverse percelen tot stand is gekomen, eens grondig aan te pakken.
Het gebied tussen Gamma en Intratuin verandert de komende maanden in een brede boulevard met twee rijbanen met eenrichtingsverkeer waartussen parkeervakken worden aangelegd. De trottoirs langs de winkels worden verbreed en er komen duidelijke voetgangersoversteekplaatsen.
In het paviljoen halverwege het gebied, waar nu nog Abitare is gevestigd, moet een brasserie komen. Abitare verhuist dan naar een nu leegstaand naastgelegen paviljoen. Ter hoogte van Intratuin/Van Aubel wordt een rotonde aangelegd die het verkeer naar de boulevard, naar Hornbach of naar de weg die achter de paviljoens (parallel aan de Urmonderbaan) richting het parkeerterrein bij onder meer Gamma leidt.
gardenz infrastructuur
Plan infrastructuur Gardenz
De winkeliers van Gardenz zijn blij met de aanpak van de infrastructuur. “Het geheel wordt hierdoor meer een eenheid en tevens aantrekkelijker voor bezoekers,” zo is de verwachting. Om de uitstraling van de huis- en tuinboulevard verder te verbeteren worden ook de reclame-uitingen aan de gevels aangepakt en gestandaardiseerd.
De kosten van het project ter verbetering van de infrastructuur bedragen ongeveer twee miljoen euro en komen voor rekening van Gardenz BV. Het project moet in november van dit jaar klaar zijn. Tijdens de werkzaamheden blijven de winkels te allen tijde bereikbaar. Wanneer het werk achter de rug is telt Gardenz zo’n 1200 parkeerplekken. Dat zijn er 100 meer dan nu.
Tijdens de eerste weken van de coronacrisis was het even wat rustiger op Gardenz, maar daar is nu niets meer van te merken. De toenemende drukte is overigens wel een punt van aandacht en dat heeft alles te maken met de povere ontsluiting van het gebied. Er is toegang via het parkeerterrein van Hornbach, via de rotonde Egelantier-Mauritsweg-Einighauserweg en vanaf de Urmonderbaan. Maar je kunt alleen via de rotonde Egelantier-Mauritsweg-Einighauserweg weer van het terrein af en dat leidt op drukke dagen tot opstoppingen. Men zou dan ook graag een uitrit via de Urmonderbaan willen zien. Daarover is Gardenz in gesprek met de provincie.
Een andere optie is een verruiming van de rotonde en verbreding van de Egelantier bij die rotonde, waardoor vertrekkend verkeer sneller kan doorstromen. Daarvoor is dan wel de medewerking van de gemeente nodig.
impressie nieuwe gevelstructuur