De voortgang van het project Corio Glana in het beekdal bij Ophoven heeft ten gevolge van de Japanse duizendknoop flinke vertraging en extra kosten opgelopen.
De hardnekkig voortwoekerende exoot belemmert de aanleg van een nieuwe stapelstenen keerwand ter verruiming van de meanderende Cötelbeek. Daartoe dient de strook langs de beek, waarin de Japanse duizendknoop voortwoekert, te worden afgegraven. Het verwijderen van de plant uit de afgegraven strook is echter niet eenvoudig.
Daarom wordt ervoor gekozen om de afgegraven grond – ongeveer 7500 m3 – te verwerken in de aanleg van twee grondwallen langs de Westelijke Randweg in Geleen. Daarbij worden de met resten van de Japanse duizendknoop vervuilde grond geseald met een afdekzeil en vervolgens afgedekt met een schone grondlaag. Dat is volgens onderzoek, zo meldt het College van B&W, een veilige en zeer kostenefficiënte methode waarbij de kans op nadere verspreiding van de plant nihil is. Het ontwerp van de grondwallen wordt nog toegelicht aan belanghebbenden en omwonenden.
Het College van B&W verwacht dat de werkzaamheden in het project Corio Glana fase 1 op de plek waar de Japanse duizendknoop moet worden verwijderd eind maart – begin april 2022 zullen worden afgerond.
De totale meerkosten van de operatie bedragen 850.000 euro. Waterschap Limburg neemt daar conform bestuurlijke afspraak de helft van voor zijn rekening, de gemeente betaalt de andere helft. Het College van B&W wil dat bedrag dekken uit de algemene middelen.