Twee 'jongens van de paters van Geleen' maandagavond op Tv

19 nov 2017, 17:37 Nieuws
vs8xocp4pzi74lozyf7b3dezo horizon toon borst diana schoenmaeckers bruna geleen
Sittard-Geleen.nieuws.nl

Van 1932 tot 1967 studeerden er zo'n 450 studenten uit Geleen en omstreken bij de paters op het Theresia College aan de Rijksweg in Geleen.

De helft van hen kwam uit Geleen en omstreken, de andere helft kwam van verder weg en verbleef er intern. Van alle 450 studenten zijn er ongeveer 100 pater geworden. De meesten van hen zijn allang overleden. Ongeveer tien van hen zijn er nog in leven en wonen in Amsterdam, Utrecht, Voorhout, Maastricht, Overloon en Rome.

In maart 2014 was het zestig jaar geleden dat het nieuwe Theresia College aan de Eloystraat op 8 maart 1954 werd geopend. In die tijd telde het Theresia College zo'n 80. Later werd dit College gebruikt voor onderwijs van het Sint Michiel, momenteel vindt er kinderopvang plaats.

Op 8 maart 2014 kwam een 40-tal oud-studenten in Geleen samen voor een reünie. Elf van hen komen nog steeds jaarlijks bij elkaar in Restaurant Welcome op Markt 56 in Geleen. Onder henToon Borst en Dries Smits, die in 1953 samen begonnen aan hun eerste jaar op het Theresia College.

Toon staat bekend als de muntenman van Amsterdam . Hij zamelt allerlei buitenlandse biljetten en oude Nederlandse munten en biljetten in om die vervolgens om te zetten in euro's. Het ingezamelde geld wordt besteed aan goede doelen. In 2016 werd Toon uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar.

In 2016 overleed oud-leerling van het Theresia College René Bucks, die jarenlang goed werk verrichtte in een favela in Belo Horizonte in Brazilië. Bij de herdenkingsdienst was ook Toon Borst aanwezig, die van 1953 tot 1967 een collega was van René. Die dag nam Toon het initiatief om een inzamelingsbus voor oude munten en buitenlands geld te plaatsen bij de vaste jaarlijkse reünieplek, restaurant Welcome in Geleen. Hij beloofde om de opbrengst te laten toekomen aan de favela in Belo Horizonte. Inmiddels gaat het al om een bedrag van zo'n tweeduizend euro.

Toon's collegastudentDries Smitswist halverwege het Theresia College al dat hij nooit pater zou worden, ofschoon dat eigenlijk wel een must was om op het college te kunnen blijven. Toon: "Dries heeft dan ook een paar jaar toneel gespeeld, om na zijn eindexamen vervolgens een échte echte toneelspeler te worden."

Toon maakte zijn studies filosofie en theologie in Venray en Amsterdam af, maar zag uiteindelijk méér brood in een baan als sociaal werker op het woonwagenkamp in Amsterdam (1968-1974) en daarna in de Bijlmermeer (1974-2001) voordat hij als vrijwilliger/muntenman begon met de inzameling van buitenlands geld - www.muntenactie.nl.

Aanstaande maandag is het tweetal - onafhankelijk van elkaar - te zien op de Nederlandse televisie. Toon is te zien bij de EO op NPO 2 in de uitzending van Geloof en een Hoop Liefde (17:50 tot 18:35 uur). Dries is bij Max op NPO 1 te zien als Edward in de documentaire van Hendrik Groen op NPO 1 (22:15 tot 22:55 uur).