Het luchtalarm moet na 2025 niet verdwijnen, zoals demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) wil, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Joost Eerdmans van JA21 is van plan om hier donderdag een motie over in te dienen en is naar eigen zeggen verzekerd van voldoende steun. De minister vindt de sirenes te duur en minder effectief dan de NL-Alert die mensen bij een noodsituatie ontvangen op hun mobiele telefoon. Pleitbezorgers van het ‘ouderwetse’ alarm vinden het onverstandig om blind te vertrouwen op een digitaal systeem, omdat die niet werkt bij een cyberaanval.
Het argument van de minister dat de sirenes sporadisch worden ingezet, vindt Eerdmans “vreemd”. De keren dat hier wel gebruik van werd gemaakt, werkte het systeem juist goed volgens de politicus. Hij verwijst bijvoorbeeld naar 2021, toen Limburg werd overvallen door watersnood. De voorman van JA21 maakt zich bovendien zorgen om de mensen zonder mobiele telefoon die geen melding van NL-Alert ontvangen.
Yeşilgöz haalt juist cijfers aan die laten zien dat het NL-Alert meer mensen bereikt, namelijk 92 procent. In het meest gunstige geval wordt 75 procent van de inwoners gealarmeerd als de sirenes afgaan. Ze vindt het daarnaast een voordeel dat ontvangers van een NL-Alert meer informatie krijgen over de calamiteit en hoe ze hierop moeten reageren.
Eind 2025 lopen de onderhoudscontracten van de sirenes af. Het in stand houden en mogelijk uitbreiden van het systeem kost volgens de minister naar schatting zeker 160 miljoen euro. Daarom vindt de minster dat een goed moment om het systeem te ontmantelen. Enkele hoogrisicolocaties zullen “extra waarschuwingssystemen” blijven houden. Daarover is volgens haar overleg met de veiligheidsregio’s.
De motie kan volgens JA21 op steun rekenen van in ieder geval PVV, NSC, GroenLinks-PvdA en BBB. Eerdmans wil deze indienden tijdens het debat donderdag over de ‘staat van de oorlog in Europa’.