Kanarie inspiratiebron voor basisschool Loedoes

26 jan 2016, 00:02 Nieuws
kinderoptocht z ko loedoes 2 2015 td
© Ton Dirkx - Sittard

Als op zondag 31 januari de kinderoptocht als een bont gekleurd lint door de Sittardse straten trekt, hebben de vele ouders en leerkrachten van basisschool Loedoes uit Hoogveld er al bijna een werkdag op zitten.

Meer dan 150 kinderen en ouders zijn vanaf de vroege zondagochtend geschminkt door een twintigtal vrijwilligers. Aan deze ochtend is een maandenlange voorbereiding vooraf gegaan.

Kanarie fluit 'Teun van Jeun'

Basisschool Loedoes heeft zich voor de kinderoptocht laten inspireren door de in 2015 op 92-jarige leeftijd overleden Sittardenaar Jeun Schelberg. Jeun heeft zich enorm verdienstelijk gemaakt voor de Sittardse vastelaovend en is voor zijn inspanningen onder andere benoemd tot commandeur in de Orde van de Pappegey en erelid van de Marotte Zitterd.

Als creatieve duizendpoot ontwierp Schelberg talloze vaantjes, hoesjes, affiches en medailles, liep hij drieëndertig optochten als Charlie Chaplin en stond op de bühne tijdens revues met het komisch gezelschap De Vief Naaze of met zijn buikspreekpop Jeunke. Ook was hij componist en tekstschrijver van meer dan dertig schlagers waarvan er enkele werden gekozen tot Marotteschlager, zoals 'Flupke' (1980), 'De kanarie' (1986) en 'En toch, en toch….' (1997). Basisschool Loedoes brengt tijdens de kinderoptocht een eerbetoon aan deze overleden Sittardenaar. De leerlingen, leerkrachten en ouders laten dertig jaar na dato de kanarie weer rondfladderen in de historische Sittardse binnenstad onder het motto 'Nao 30 jaor flöt ooze kanarie nog ummer de teun van Jeun'.

Passessie voor 153 deelnemers

Basisschool Loedoes neemt inmiddels voor de dertiende keer deel aan de Sittardse kinderoptocht. De afgelopen jaren was de school uit Hoogveld erg succesvol tijdens de optocht en wist zowel in 2014 als in 2015 de felbegeerde erewimpel, de hoogste waardering van de optochtjury, te winnen.

Één van de deelnemende leerkrachten aan de groep is Jacqueline Kersemakers. "Met een vaste kern van ouders, leerkrachten en buurtbewoners komen we meestal rond mei bij elkaar om te brainstormen over het idee. We letten dan vooral op het Zittesj element en wat we precies willen uitdragen. Vervolgens worden de eerste proefpakken gemaakt, die gekeurd worden. Dan worden er in verschillende maten paspakken gemaakt, die de deelnemers in een passessie voor de herfstvakantie kunnen komen passen", aldus Jacqueline. De pakken worden geheel in eigen beheer ontworpen en in elkaar gezet door de deelnemers aan de optocht. "Iedere deelnemer draagt zijn steentje bij aan het maken van de pakken. Gezamenlijk knippen en naaien we op deze manier alle pakken voor de deelnemers".

Daar waar de dames zich vooral met de 'pékskes' bezig houden, werkt een groep van 18 overige ouders aan de kanariekooien. Bijzonder is dat het niet altijd aan school verbonden vrijwilligers zijn die de handen uit de mouwen steken. "Mijn petekind was één van de eerste leerlingen van basisschool Loedoes. Vanaf dat moment ben ik betrokken geraakt bij de voorbereidingen op de Kinderoptocht", aldus Nico Horn. "Normaliter werken we alleen op maandag en woensdag, maar sinds kort zijn we ook op zondag aan de slag. Deze extra dag is nodig om alles op tijd af te hebben. Het is dit jaar extra veel werk, maar we doen het graag en het wordt erg mooi". Ruim 3.000 meter pvc-pijp en zilvertape is inmiddels verwerkt in de kanariekooien. "En vergeet de inmiddels 5000 gebruikte tiewraps niet", voegt Nico nog toe.

Vastelaovend verbindt Hoogveld

Zoals Sittard tijdens de carnavalsdagen verandert in het Marotteriek, wordt Hoogveld omgetoverd tot het rijk van de 'Veldjmuskes'. "De vastelaovend heeft vanaf het prille begin onze nieuwbouwwijk en onze nieuwe school bij elkaar gebracht", aldus Jacqueline. "Zo trekken we na de schoolzitting op de vrijdag voor carnaval in een optocht met alle leerlingen door de wijk. Elke groep leerlingen werkt een zelf bedacht idee uit en wordt beoordeeld door een heuse jury. De leukste groep wint een wisselbeker in de vorm van een veldmuis". In de wijk heeft men elkaar ook beter leren kennen door de vastelaovend vult Nico Horn aan. "Iedereen komt helpen met de pakjes, de vogelkooien of draagt zijn steentje bij aan de mooie kar die we meenemen in de optocht. Het is echt een sociaal gebeuren, waardoor je met elkaar in contact komt. Doordat we jong en oud betrekken, geven we op deze manier ook de vastelaovend door aan de volgende generatie".

Het enige waar het nog aan ontbreekt in Hoogveld is een stadsprins die uit de wijk komt. Jacqueline Kersemakers: "Hoogveld is nog een jonge wijk, vandaar dat er nog geen stadsprinsen zijn, die bij ons op school gezeten hebben. Vorst Marot is met de uitroeping van Sjtadsprins Sander I uit de wijk Limbrichterveld echter al aardig dicht in de buurt van Hoogveld gekomen. Wie weet wat we de komende jaren mogen verwachten".

Meer informatie over de kinderoptocht: www.optoch.nl .