Kastanjebloedingsziekte in Sittard-Geleen

01 mrt 2024, 14:00 Nieuws
kastanjekap
Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sinds 2010 hebben we in onze gemeente te maken met afstervende kastanjebomen die lijden aan de kastanjebloedingsziekte.

In verschillende straten heeft de gemeente voor de veiligheid van de bewoners bomen moeten kappen. Want een zieke kastanjeboom kan heel snel takken verliezen en daardoor gevaar opleveren.

Een zieke kastanjeboom kan niet herstellen. Sinds 2010 worden de kastanjebomen in onze gemeente daarom twee keer per jaar gecontroleerd. In veel straten zijn de kastanjebomen al vervangen door een andere boomsoort. Nog steeds moet de gemeente zo’n 20 zieke kastanjebomen per jaar kappen.

Hoe ontwikkelt de ziekte zich?

Door de bomen twee keer per jaar te controleren op de ziekte heeft de gemeente de ontwikkeling van de ziekte goed in beeld. De ziekte kent 3 fases:

  • Fase 1: bomen die weinig beschadigd zijn door de ziekte.
  • Fase 2: bomen die iets meer beschadigd zijn door de ziekte.
  • Fase 3: bomen die al zó ziek zijn dat ze zo snel mogelijk gekapt moeten worden.

Enkele cijfers

Vóór 2008 stonden in de gemeente zo’n 2.400 kastanjebomen. In 2014 waren nog 1.500 kastanjebomen over. Nú hebben we nog maar 895 kastanjebomen over. Slechts 180 van deze bomen die er nu nog staan zijn gezond. Maar 175 bomen zijn nu zo ziek dat ze binnen korte tijd kapotgaan.

Wat gaat de gemeente doen?

De gemeente wil zoveel mogelijk gezonde bomen hebben. In het Plan van aanpak staat dat als 75 procent van de kastanjebomen in een straat of perk zijn aangetast, álle bomen in die straat of dat perk gekapt moeten worden. Dus ook de gezonde bomen die er nog staan. Na de kap worden op die plekken nieuwe bomen geplant.

In 2024 gaat de gemeente op 49 plekken aan de slag:

  • op 40 plekken worden ándere en/of méér bomen geplant. We doen dit om, áls de kastanjebomen gekapt moeten worden, de bewoners niet met een lege straat of buurt achterblijven;
  • 6 plekken worden breder bekeken omdat op die plekken meer aan de hand is dan alleen de kastanjebloedingsziekte;
  • 2 plekken komen aan de beurt bij werkzaamheden aan de wegen.

Waar wordt gestart?

De gemeente begint met kappen op de Parkweg in Born, bij het kasteelpark. Daar worden 10 kastanjebomen gekapt. Eén monumentale boom is al gekapt want die boom was al gevaarlijk. De andere monumentale boom is slecht en vormt ook een gevaar voor de bezoekers. Dit ontwerp is besproken en goedgekeurd door het IVN.

Speciale sfeer

Op deze plekken de gemeente de bomen zo lang mogelijk, staan omdat ze zorgen voor een speciale sfeer:

  • Begraaf- en gedenkpark Lahrhof in Sittard;
  • Stadspark Sittard;
  • Kastanjebomen bij wegkruisen;
  • Fortunapark Geleen.

Over deze plekken en de bomen zijn afspraken gemaakt met de bewoners of bezoekers.