Kunstenaar Koen Vanmechelen zoekt in de Westelijke Mijnstreek tien adoptieouders voor evenveel kippen in het kader van zijn nieuwe project Perfect Strangers .
Meer dan 20 jaar geleden startte Vanmechelen met zijn Cosmopolitan Chicken Project . Als ode aan de diversiteit kruist hij sindsdien ieder jaar een nieuw nationaal kippenras tot een 'kosmopolitische kip'. Intussen dragen die kippen dus genen uit 20 landen.
Bij De Domijnen koppelt de kunstenaar kip, kunst, community en DNA
Met zijn nieuwste Planetary Community Chicken (PCC) project, brengt Vanmechelen de diversiteit van zijn creatie terug naar de gemeenschappen door ze te kruisen met een lokale, commerciële kip. Zo paart hij diversiteit en productiviteit, globaal aan lokaal, vrijheid aan rationaliteit. Een PCC-kip draagt bovendien de mogelijkheid tot hogere resistentie en immuniteit.
Momenteel maakt de Belg deel uit van de tentoonstelling Ecovention Europe
, nog tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. Speciaal voor deze expositie start hij een nieuw project: Perfect Strangers .
Dit PCC-project brengt mens en kip samen in de zoektocht naar identiteit, resistentie en wederzijdse verbondenheid. Het heeft een wetenschappelijke component. In samenwerking met de Universiteit Hasselt (België) en Linköping University (Zweden) worden DNA van mens en kip in kaart gebracht om een verhaal te brengen over migratie, diversiteit, fertiliteit, immuniteit en de interdependentie van soorten. Koen Vanmechelen: "Perfect Strangers verduidelijkt wie we zijn aan onszelf: de perfecte vreemdeling."
Om zijn project te realiseren zoekt Vanmechelen in de Westelijke Mijnstreek 10 adoptieouders voor 10 kippen. Zij zullen een PCC-kip verzorgen. Samen vormen ze een kleine gemeenschap van 'civil scientists' en maken ze deel uit van het internationaal kunstproject.
De tien worden aan het begin van het project exclusief uitgenodigd opLABIOMISTA, Vanmechelens prachtige nieuwe studio in Genk voor een DNA-uitstrijk. Die wordt in het laboratorium van de studio door de experts van UHasselt genomen. De data worden geografisch in kaart gebracht, zijn vertrouwelijk en worden enkel gebruikt voor dit project. De kippen worden door de Universiteit van Linköping in Zweden aan hetzelfde proces onderworpen. Vanmechelen: "De ontmoeting tussen mens en kip confronteert hun met hun verleden. Waar komen ze vandaan? Hoe gingen hun voorvaderen om met de kip?"
De adoptieouders worden gevraagd na te denken over de afkomst van de kip en gedurende drie maanden een dagboek bij te houden over hun ervaringen. Hun reflecties over het levend kunstwerk worden opgenomen in een video interview. De interactie tussen mens en kip wordt fotografisch gedocumenteerd.
Heeft u interesse en de mogelijkheid om voor drie maanden deel te nemen aan dit 'citizen science art' project en uw ervaringen met de adoptiekip op te tekenen? Wilt u inzicht krijgen in uw eigen geografische afkomst en in die van de geadopteerde kip? Neem dan vóór 30 oktober contact op met Tessa Reijnders via [email protected]
De DNA-samples worden afgenomen op 8 en 9 november in LABIOMISTA, en via een persoonlijke afspraak vastgelegd. Dit is ook het begin van de adoptie. In de maand januari ontvangt u een geografisch overzicht van uw DNA-afkomst en die van uw kip en worden er foto's genomen van adoptieouder met kip in de thuisomgeving.
Vanmechelen was reeds eerder te gast bij Museum De Domijnen. Tijdens de 'This Is Not a Chicken' tentoonstelling belandde de bezoeker in een laboratorium waar de kunstenaar als alchemist met kosmopolitische kippen, kameelachtigen en champignons aan de slag ging om een oeroud menselijk verlangen te realiseren: de geboorte van iets onbestaand uit de vonken van de botsing tussen kunst, technologie en natuur.
Ecovention Europe - art to transform ecologies, 1957-2017
3 september 2017 t/m 7 januari 2018
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Ligne 5, 6131 MT Sittard
Meer info via www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen