Laatste Stolpersteine gelegd in Sittard-Geleen

25 jun 2022, 8:00 Nieuws
emmastraat legging stolpersteine worden gelegd
SGN

Op 8 november 2014 legde de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de eerste 10 Stolpersteine in de gemeente Sittard-Geleen voor huisnummer 15 op de Landweringstraat in Sittard.

Vandaag werd de cirkel rond en werden één deur verder, op nummer 13 (in de oorlog was dat nummer 6), de laatste vijf Stolpersteine gelegd. De stenen vormen stuk voor stuk een herdenkingsmonument voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van de misdaden van de Nazi's. In totaal werden in de ruim zeven jaren en zeven maanden die sinds de eerste stenenlegging verstreken in heel Sittard-Geleen zo'n 170 Stolpersteine gelegd.

De Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen heeft het initiatief van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig in 2014 omarmd, die de herdenkingssteentjes legt ter herinnering aan de individuele vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Demnig's uitgangspunt: "Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is en met de Stolpersteine voor de woonhuizen blijft de herinnering aan de mensen, die er eens woonden, leven". Het gaat hierbij om omgekomen joden, sinti/roma, gehandicapten, jehova-getuigen en homoseksuelen.

Tijdens de laatste stenenlegging werden vrijdagmiddag stenen gelegd in de Emmastraat, op het Julianaplein, in de Pastoor Jacobsstraat en de Landweringstraat. De leggingen werden opgeluisterd met zang, muziek en gedichten. Er werd stilgestaan bij de slachtoffers, hun verhalen werden verteld. Nu alle stenen zijn gelegd is het project niet af. De laatste steenlegging is niet meer dan een ijkpunt. Vanaf nu is het zaak om jongere generaties de betekenis van de Stolpersteine te leren en ze daarmee bewust te maken van een gitzwart deel van onze geschiedenis.

Om de Stolpersteine jaar in jaar uit onder de aandacht te houden denkt de Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen na over manieren waarop dat zou kunnen gebeuren. Een van de meer voor de hand liggende mogelijkheden om dat te doen is om scholieren, verenigingen, inwoners van de gemeente op te roepen om tenminste twee maal per jaar de messing plaatjes op de Stolpersteine schoon te maken. Wanneer ze weer glimmen vallen ze immers beter op, trekken ze eerder de aandacht van passanten en houden ze de herinnering aan de slachtoffers levend. Als mogelijke oppoetsdagen komen daarvoor 4 mei (Nationale Dodenherdenking) en een half jaar later de herdenking van de Kristallnacht (9-10 november 1938, het startpunt van de georganiseerde Jodenvervolging in Duitsland) in aanmerking.

De stenenlegging werd afgesloten in het Toon Hermans Theater met een opvoering door het Laagland Theater van de voorstelling Achter(ge)laten, geregisseerd voor Dönci Bánki. Deze voorstelling werd eerder uitgevoerd op Dodenherdenking.

de laatste vijf stolpersteine worden gelegd
De laatste vijf Stolpersteine werden gelegd voor de woning aan de Landweringstraat nummer 13