Van de bijna 55.000 kandidaten die deze keer meedoen aan de
gemeenteraadsverkiezingen in Nederland zijn er zeker zo’n 15.000 vrouw.
Dat komt neer op 27 procent. Er zijn ongeveer 33.000 mannen verkiesbaar (60 procent), negen kandidaten identificeren zich als non-binair, noch man, noch vrouw. Van zo’n 12 procent is het geslacht niet bekendgemaakt. Dat melden Open State Foundation en Pointiful op basis van een eigen dataverzameling.
In Sittard-Geleen ligt dat percentage vrouwen dat meedingt naar een raadszetel beduidend hoger: van de 326 kandidaten zijn er tenminste 105 vrouw. Tenminste, omdat op de FVD-lijst geen aanduiding m/v is opgenomen bij de namen van de 10 kandidaten. In elk geval is het percentage vrouwelijke kandidaten flink toegenomen ten opzichte van de
raadsverkiezingen van 2018: toen was 27 procent van de kandidaten vrouw, nu is dat 32 procent. En voor het eerst in de historie van Sittard-Geleen worden 8 van de 13 lijsten aangevoerd door een vrouw.
In slechts één gemeente in Nederland, Schiermonnikoog, bestaat de meerderheid van de kandidaten uit vrouwen. Op het Waddeneiland dingen dertien vrouwen mee naar een raadszetel, tegenover elf mannen. In Ouder-Amstel (Noord-Holland), de Friese gemeenten Tytsjerksteradiel en Harlingen, het Gelderse Zutphen en Oldambt in Groningen is zo’n vier op de tien kandidaat-raadsleden vrouw. In Elburg (Gelderland) en Staphorst (Overijssel) is het aandeel vrouwen, voor zover bekendgemaakt, het laagst.
Belangenorganisatie Stichting Stem op een Vrouw becijferde vorige maand dat zo’n 30 procent van de huidige gemeenteraden uit vrouwen bestaat. In Amsterdam, het Gelderse Wageningen en Dijk en Waard in Noord-Holland zitten op dit moment relatief de meeste vrouwen in de raad. In Sittard-Geleen is momenteel 19 procent van de raadsleden (7 van de 37) vrouw.
Tot en met vandaag kan in 334 gemeenten gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen.