Lezing over Gebedenboek van Maria van Gelre, een Middeleeuwse powervrouw

05 dec 2019, 13:25 Nieuws
oos zittesj hoes vanaf lang getske
Op donderdagavond 19 december geeft professor Johan Oosterman om 19:30 uur in Oos Zittesj Hoes voor LGOG De Westelijke Mijnstreek een lezing over Maria, de hertogin van Gulik en Gelre.
miniatuur maria
Miniatuur van Maria van Gelre uit haar Gebedenboek anno 1415 - uit Gebedenboek Maria van Gelre. Berlijn, SBB-PK, mgq 42, fol. 19v
Deze middeleeuwse powervrouw was zelfbewust, ambitieus en intelligent, en mag volgens Oosterman daarom gerust worden gezien als een Maxima van de vijftiende eeuw. Sittard hoorde eeuwenlang tot het Hertogdom Gulik. Maria had een bijzondere band met Sittard, Born en Susteren.

Powervrouw

Oosterman: "Meisjes van nu hoeven hun rolmodellen echt niet uit de laatste vijftig jaar te halen, het kan ook Maria van Gulik en Gelre zijn." Maria, geboren en opgegroeid in Frankrijk, roerde haar stem luid en duidelijk op het politiek-bestuurlijke toneel.
Tijdens zijn lezing zal Oosterman niet alleen haar politieke stappen belichten, maar ook haar bijzondere Gebedenboek. Omstreeks 1415 gaf Maria de opdracht om dit Gebedenboek samen te stellen. Het handschrift is als een kathedraal – er zit een duidelijk plan achter dat getuigt van haar ambities en kennis van zaken.

Over de spreker

Johan Oosterman is een specialist op het gebied van Maria van Gelre. In 2014 nam hij het initiatief tot het project over Maria van Gelre en haar gebedenboek. Hij was gastconservator van de succesvolle tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre', die in 2018-2019 plaatsvond in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Daarnaast is hij als hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde en directeur Radboud Erfgoed verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na zijn promotie in Leiden bij Frits van Oostrom heeft hij als postdoctoraal onderzoeker in Antwerpen meegebouwd aan het repertorium van het Nederlandse lied tot 1600. In dat project, maar ook daarvoor en daarna, heeft hij veel gewerkt met primaire bronnen in historische collecties. Onderzoek naar collecties speelt ook een grote rol in de samenwerking met Johns Hopkins University Baltimore.

Samenwerking historische kringen

De organisatie van de bijeenkomst is in handen van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), de grootste historische vereniging van Limburg en behalve voor alle leden van het LGOG, ook gratis toegankelijk voor leden van de Vereniging Sittards Verleden, de Heemkundevereniging Geleen, de Heemkundevereniging Bicht, de Heemkundevereniging Lemborg en de Heemkundevereniging Nieuwstadt. Voor overige belangstellenden geldt een entree van 5 euro.