“Huèr ich de Maas weer roesje…”: wie kent hem niet, deze evergreen van Sjel Savelkoul… Eine Beegtenaer is nu eenmaal verknocht aan die rivier.
Maar wat weten we er eigenlijk van? Dat dacht ook Wim Peumans, schrijver en antropoloog afkomstig uit Belgisch Limburg. Hij ging op onderzoek uit en schreef er een boek over, getiteld De Maas. Het verhaal van een rivier. Hij beschrijft het wonderlijk rijke verhaal van een rivier met vele levens: van bron tot monding, door Frankrijk, België en Nederland.
De bijna 1000 kilometer lange Maas is een bron van leven, met karakteristieke fauna en flora. Een landschapsbeeldbouwer, archeologische site, vereringsplaats, historisch kruispunt, politieke grens, economische slagader, militair-strategische as en muze voor kunstenaars. Millennialang zochten volkeren haar op en leerden ze om te gaan met de grillige Maasvloeden. Vandaag zijn miljoenen mensen afhankelijk van deze bijzondere waterloop voor hun drinkwater.
Nieuwsgierig geworden? Kom dan op zondag 9 februari aanstaande naar Podium Babel aan de Odasingel 90 in Sittard. Van 11:00 tot 13:00 uur vertelt de schrijver er zijn verhaal.
Over de spreker
Wim Peumans (1984) is schrijver en antropoloog. Hij behaalde een doctoraat aan de KU Leuven en was verbonden aan de universiteiten van Kent en Witwatersrand. Hij schreef twee internationaal bekroonde academische boeken, waaronder Queer Muslims in Europe (2018). In 2019 verscheen van zijn hand de succesvolle politieke biografie Jan Peumans. Een zachte anarchist. De neerslag van zijn doctoraatsthesis voor een breed publiek, Habibi (2021), werd genomineerd voor de Vlaamse Diversity Award. Voor De Maas deed Wim drie jaar veldwerk en literatuuronderzoek. Hij woont in Kanne, de Belgisch-Limburgse voortuin van Maastricht. Zijn boek De Maas. Het verhaal van een rivier (ISBN 9789022339619) verscheen bij Mantea Standaard Uitgeverij.