Limburg: investeer in de relatie met Duitsland

16 sep 2015, 11:23 Nieuws
koffertje derde dinsag september
CC0
Zoals elk jaar reageert de provincie Limburg op de Miljoenennota, die op de derde dinsdag in september door de regering werd gepresenteerd. De provincie wil dat er wordt geïnvesteerd in de relatie met grote buur Duitsland.
De reactie van de provincie leest u hieronder.
Limburgse reactie miljoenennota: investeer in de relatie met Duitsland
Limburg ziet voor Nederland kansen om aan te haken bij de economische kracht die zich over de grens ontwikkelt. Samen met de andere aan Duitsland grenzende provincies benutten we alle kansen die bijdragen aan de versterking van de Nederlandse groei. We doen dat door samen te werken met onze partners over de grens. Vanuit een coöperatieve grondhouding tussen overheden, ondernemers en onderzoekers in Vlaanderen, Wallonië en Duitsland zoeken de grensprovincies de wederzijdse krachten op om zo samen te komen tot economische versterking, over landsgrenzen heen. Ook Nederland kan daarvan mee profiteren.
Versterk de relatie met Duitsland...
Wij roepen het kabinet op om de relatie met onze buurlanden België en in het bijzonder met Duitsland, structureel te versterken en te verankeren in het rijksbeleid. Voor heel Nederland liggen er immers kansen als de samenwerking met Duitsland het komende jaar wordt versterkt, verbreed en verdiept. Met Gelderland als kwartiermaker investeren de provincies Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland daarom in een vertegenwoordiging van de provincies in Nordrhein-Westfalen. En niet alleen op economisch vlak zijn grote voordelen te behalen, maar ook op het gebied van onderwijs, kennisinfrastructuur, cultuur, toerisme & recreatie, sociale zaken, zorg en werkgelegenheid. Onze steden en euregio's geven dit inmiddels concreet vorm via de Agenda Stad. Niet in de laatste plaats is intensievere samenwerking wenselijk op het gebied van veiligheid en justitie.
...te beginnen met betere verbindingen
Randvoorwaarde om de banden met onze buren blijvend te versterken is het verbeteren van infrastructurele voorzieningen. Niet alleen vanwege de potentiële groei van overslag en afzet van goederen in de logistieke sector en toevoegde waarde in de handel, maar vooral ook vanwege de aansluiting op de hoogstaande kennisinfrastructuur waar het bedrijfsleven direct profijt van heeft.
Met de verbeteringen op de Betuweroute zijn de spoorgoederenverbindingen binnen Nederland richting Duitsland in belangrijke mate verbeterd. Voor personenverkeer is dat echter nog niet het geval. Het ontbreekt aan directe verbindingen met de Rijn-Ruhr metropool en de Europese hoofdassen richting Berlijn en Bremen/Hamburg. Daardoor is sprake van te lange reistijden met te veel overstaps en tussenstations. Ook vragen wij het kabinet te zorgen voor directe verbindingen, hogere frequenties en de totstandkoming van hoge snelheidstrajecten richting Duitsland.
Alleen met een goede ontsluiting kunnen grensregio's en daarmee ook Nederland zich blijvend positioneren als een aantrekkelijk vestigingsgebied voor internationale en snelgroeiende bedrijven. Het Rijk zou daarom samen met Duitsland in het kader van de Europese investeringsregelingen volop moeten inzetten en investeren in de totstandkoming van transnationale netwerken.
Ontwikkel een slim grensoverschrijdend energienetwerk
Ook de ontwikkeling van een slim energienetwerk dat zich over beide zijden van de grens uitstrekt en het gezamenlijk optrekken rondom het duurzame energievraagstuk vraagt om een actieve, bestendige relatie met Duitsland. Dat geldt ook voor een goede inpassing van windmolens in het landschap en in de nabijheid van (Nederlandse) bebouwing.
Maak werken en investeren over grenzen heen aantrekkelijk
Versterking van de kennisinfrastructuur in de grensregio's, waar onderwijs- en onderzoekinstellingen steeds vaker en intensiever met Duitse en Belgische partners samenwerken, verdient in woord en daad volledige ondersteuning van het Rijk. Nu het wettelijk mogelijk is om meer onderwijs in buurtalen te volgen en grensprovincies dit volop stimuleren, is het Rijk aan zet om structurele bewustwording van de noodzaak tot het volgen van onderwijs in buurtalen te creëren.
Ook zijn wij in de regio met onze (sociale) partners hard op weg om de grensbarrières te verminderen door het opzetten van grensinformatiepunten voor grensarbeiders. Wij vragen daarom een structurele financiële bijdrage van het Rijk aan deze en andere vormen van persoonlijke dienstverlening aan grensarbeiders om zo onze ontwikkelkansen richting Duitsland te verdiepen.
Verder is van belang dat er bij nieuw beleid blijvend aandacht is voor eventuele negatieve grenseffecten, met name op het gebied van sociale zekerheid en fiscale zaken.
Zorg voor een evenwichtige regionale spreiding van (Rijks-)instellingen
Tot slot vragen wij aandacht voor een evenwichtige, regionale spreiding van (Rijks-)instellingen, onder meer op het gebied van cultuur, financiën, onderwijs, top-technologisch onderzoek en veiligheid. Nabijheid hiervan is noodzakelijk om grensoverschrijdende samenwerking blijvend te versterken.
Bij de verdere begrotingsbehandelingen doen wij samen met de andere aan Duitsland grenzende provincies concrete voorstellen om de versterking van de relaties met onze buurlanden verder vorm te geven.