Limburg - Veel Limburgers verwachten dat hevige regenval en overstromingen in de komende jaren vaker zullen voorkomen in de provincie.
Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O, uitgevoerd in opdracht van het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Hoewel inwoners zich al enigszins voorbereiden, is er nog veel behoefte aan praktische informatie en ondersteuning. Dit biedt kansen om samen te bouwen aan een veiliger en beter bestand Limburg tegen extreem weer.
Uit het onderzoek blijkt dat Limburgers zich vooral zorgen maken over schade aan hun woning, tuin of eigendommen als gevolg van wateroverlast. Ook leeft de angst om hun huis te moeten verlaten. Veel mensen nemen al voorzorgsmaatregelen, zoals waardevolle spullen op een veilige plek leggen. Eén op de zes heeft zelfs fysieke aanpassingen aan het huis gedaan om schade te beperken.
Inwoners zijn gemotiveerd om zich beter voor te bereiden, maar weten vaak niet goed wat zij precies moeten doen. De meeste Limburgers zoeken actief naar informatie, en veel buurtgenoten zijn bereid elkaar te helpen. Dat vergroot de veerkracht van hele buurten.
WRL is een samenwerking tussen de Provincie Limburg, Waterschap Limburg, alle Limburgse gemeenten en het Rijk. Samen pakken zij wateroverlast structureel aan. De betrokkenheid van inwoners is daarbij essentieel. Het onderzoek laat zien waar nog kansen liggen en hoe overheid en inwoners samen kunnen werken aan een waterbestendig Limburg. Naast fysieke maatregelen ontwikkelt WRL ook hulpmiddelen om bewoners praktisch te ondersteunen. Voorbeelden zijn de publiekswebsite wachtnietopwater.nl, de meterkastkaart en draaiboeken voor specifieke doelgroepen.
Onlangs werd een proef afgerond met zogeheten woningscans, waarbij bewoners thuis advies kregen over hoe ze hun woning beter kunnen beschermen tegen wateroverlast. De inzichten uit deze proef worden meegenomen in een vervolgtraject, waarin persoonlijke maatregelen en samenwerking binnen buurten centraal staan.
Meer dan de helft van de Limburgers denkt weinig risico te lopen op wateroverlast, vaak vanwege de ligging van hun woning – bijvoorbeeld op een hoger gelegen plek of ver van een rivier. Maar dit zegt niet alles. Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor, en daarmee ook wateroverlast op onverwachte locaties.
WRL ontwikkelt daarom een tool waarmee inwoners op basis van overstromingsgegevens beter inzicht krijgen in de risico’s in hun eigen omgeving. De tool geeft ook concrete tips over wat mensen zelf kunnen doen om schade te beperken.
Voor dit onderzoek deelden 1.600 Limburgers hun ervaringen, zorgen en gedrag rondom (toekomstige) wateroverlast. Daarvan namen 1.057 mensen deel via het representatieve I&O Research Panel. Daarnaast vulden 543 inwoners de vragenlijst in via een open link. Dit onderzoek vormt de eerste meting van een jaarlijkse monitor, waarmee de komende jaren trends in waterbewustzijn en weerbaarheid van Limburgers worden gevolgd. Het volledige rapport is te vinden op wachtnietopwater.nl/inwonersonderzoek.